Vertegenwoordigers van de bewindvoerders en wethouder Raymond Wanders ondertekenen het convenant (foto Boudewijn Benting).
Vertegenwoordigers van de bewindvoerders en wethouder Raymond Wanders ondertekenen het convenant (foto Boudewijn Benting).

Nieuwe aanpak voor hulp aan Emmenaren in geldproblemen

Algemeen

EMMEN - De gemeente Emmen wil dat inwoners die een beroep doen op bewindvoering, optimaal worden geholpen met een nieuwe aanpak op maat. Hierover is woensdag een overeenkomst gesloten met vier bewindvoerders in de regio. 

Er zijn veel inwoners die tijdelijk of permanent de hulp van een bewindvoerder nodig hebben om hun geldzaken te regelen. Een aantal daarvan doet een beroep op bijzondere bijstand van de gemeente om de kosten van de bewindvoering te kunnen betalen. De gemeente en de bewindvoerders werken samen om inwoners, voor wie dat haalbaar is, zo snel mogelijk geheel of gedeeltelijk hun eigen geldzaken weer te laten regelen. In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over hoe dat het beste kan. De bewindvoerderskantoren waarmee wordt samengewerkt, zijn Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer, Confidio BV, Bewind & zo, Veen & Veste Bewind en Budget. 

Wethouder Raymond Wanders vindt het belangrijk om mensen in een schulden- of armoedesituatie de juiste hulp te bieden. ,,Voor sommige inwoners is bewindvoering een goede oplossing, maar inwoners kunnen ook geholpen zijn met andere oplossingen om grip te krijgen op hun geldzaken. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding door een vrijwilliger of hulp van een adviseur van het Geldloket. Met het ondertekenen van dit convenant spreken we af, dat we samen kijken wat er echt nodig is in een situatie. Hiervoor krijgen inwoners een gesprek met een bewindvoerder en een consulent schuldhulpverlening van de gemeente.” 

Bijna 1 op de 11 huishoudens in de gemeente Emmen heeft te maken met schulden en kan niet iedere maand de rekeningen betalen. De gemeente wil voorkomen dat deze huishoudens in een uitzichtloze schulden- of armoedesituatie komen. De verwachting is dat het nieuwe convenant en de samenwerking met de bewindvoerders hierbij gaat helpen.