Afbeelding

Laadpalen in Drenthe zijn vaak ver weg

Algemeen

DRENTHE - Wie elektrisch rijdt en voor het laden aangewezen is op een publieke laadpaal, moet in de provincie Drenthe vaak ver rijden. Alleen in Assen is zo’n laadpaal gemiddeld binnen twee kilometer te vinden.

Zonneplan heeft hier onderzoek naar gedaan. De leverancier van zonnetechniek deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Daaruit blijkt dat Drenthe de provincie is waar men het verst moet rijden om een publiek laadpunt tegen te komen. De gemiddelde afstand bedraagt 5 kilometer. Ter vergelijking: in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht gaat het om minder dan 650 meter.

Binnen de provincie zijn er grote regionale verschillen. De gemeente Coevorden spant de kroon met een afstand van gemiddeld ruim 14,5 kilometer. Inwoners van Emmen moeten gemiddeld 3,4 kilometer rijden naar een publieke laadpaal en burgers van Borger-Odoorn 10,3 kilometer. In Hoogeveen is de publieke laadpaal gemiddeld 2,9 kilometer ver. Gemeenten waar de afstand na Coevorden het grootst is, zijn De Wolden (9,4), Midden-Drenthe (9,2) en Westerveld (8,4).

De beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten maakt een eigen laadpaal aan huis interessanter. Temeer omdat Nederlanders buiten de Randstad vaker een eigen oprit hebben, wat een vereiste is voor een laadpunt aan de muur.