Het museum in Erica toont hoe het smalspoor buiten de veengebieden werd gebruikt voor transport.
Het museum in Erica toont hoe het smalspoor buiten de veengebieden werd gebruikt voor transport.

Treinenparade Smalspoor Museum Erica krijgt nieuwe opzet

Algemeen

ERICA - Smalspoor Museum Erica organiseert zaterdag 13 en zondag 14 augustus weer een treinenparade. Er is dit keer voor een geheel nieuwe opzet gekozen.

In samenwerking met een aantal jonge vrijwilligers is een parade bedacht die duidelijk zal maken waarvoor smalspoor in het verleden allemaal gebruikt is. De railverbinding werd namelijk op veel meer plaatsen dan alleen het veengebied gelegd voor allerlei doeleinden. 

De verschillende gebruiksvormen komen aan bod via onder andere een Veenparade, Bouwparade, Militair-parade en Nederland-parade. Al het materieel rijdt op het 700 en 900 millimeter-spoor.

In de nieuwe opzet zijn de parades korter maar wel een stuk veelzijdiger. Zo rijdt tijdens de Militair-parade bijvoorbeeld een schietschijftrein mee. Ook is een Ruston & Hornsby LBT te zien, een locomotief afkomstig van het munitiecomplex van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de parades krijgt het publiek informatie van Serge Vinkenvleugel, die vertelt over de passerende treinen en wagons.

Naast de parades zijn er demonstraties met diverse radiografisch bestuurbare vrachtauto’s van de Noord Nederlandse Modelbouw Groep. De voertuigen zijn door de leden zelf gebouwd. Zij demonstreren op een eigen baan, die qua oppervlakte aanpasbaar is van 20 tot 300 vierkante meter. Verder is in de Zuidhal van het museum een grote modelspoorbaan van N-Spoor Zuid Limburg opgebouwd en zijn buiten diverse historische draglines met sleepbak te zien.

Bezoekers kunnen ook rondritten met een smalspoortrein over het museumterrein maken. Deze duren circa één uur. Verder zijn er diverse kinderactiviteiten zoals de kindertrein, het waterspoor, een machinistendiploma behalen of gewoon rondstruinen op het 6 hectare grote museumterrein. In totaal zijn er ongeveer 100 locomotieven te bekijken.

Op zaterdag opent het museum om 10.00 uur, op zondag is dat een uurtje later om 11.00 uur. 

In de Militaire-parade zal een schietschijftrein meerijden.