Bij de Grote Rietplas is nu een groot aantal speeltoestellen aan te treffen (foto Gemeente Emmen).
Bij de Grote Rietplas is nu een groot aantal speeltoestellen aan te treffen (foto Gemeente Emmen).

Tevredenheid over herinrichting van Rietplas Emmen

Algemeen

EMMEN - De Rietplas in Emmen is de afgelopen tijd heringericht. Onlangs werden de werkzaamheden afgerond. Het eindresultaat mag er zijn, zo stelt wethouder René van der Weide. 

,,We zijn in overleg gegaan met verschillende partijen en inwoners, zoals provincie, waterschap, wijkverenigingen Woonparc Sandur en Rietlanden, de visfederatie en sport- en visverenigingen. Vervolgens hebben we een deel van de Rietplas opnieuw ingericht, zodat iedereen een plek heeft. Dat zijn dus inwoners, bezoekers en zelfs honden. We hopen dat we op deze manier iedereen hun ontspanning kunnen bieden, zonder dat de verschillende groepen last van elkaar hebben”, aldus Van der Weide. 

Het Rietstrand aan de Grote Rietplas (oostkant) is uitgebreid met extra speeltoestellen. Kinderen kunnen hier klimmen en klauteren en spelenderwijs de wereld ontdekken. Er is rekening gehouden met een natuurlijke uitstraling en het thema ‘zand en water’. Zelfs de historie is erin verwerkt. Heel vroeger heette het gebied bij de Rietplas namelijk ‘Het 11e en 12e blok’. De speelplaats bestaat dan ook uit 11 speelblokken. 

Net zoals aan de Kleine Rietplas, wil de gemeente graag ook een horecagelegenheid bij het Rietstrand aan de Grote Rietplas realiseren. Hiervoor wordt gezocht naar een gedreven ondernemer die hier ‘een kwalitatief goede zaak in een bijzonder pand met oog voor duurzaamheid’ wil realiseren. Een mogelijke naam voor dit paviljoen is er ook al: ‘Het 12e blok’. De eerste uitvraag in 2021 heeft nog geen kandidaten opgeleverd. Vanwege corona zagen geïnteresseerden geen perspectief om een horecagelegenheid te beginnen. Rondom de zomer zal de gemeente deze locatie opnieuw in de markt zetten.

Voorheen mocht men bijna overal aan de Rietplas vissen, maar nu heeft de gemeente vaste plekken aangewezen waar dat mag. Deze zijn verdeeld over verschillende stukken van de Grote en Kleine Rietplas. Ook heeft ze speciale plekken aangewezen voor het nachtvissen. Dit om overlast voor omwonenden te voorkomen. Daarnaast zijn er plekken waar vissers met hun auto mogen komen. De normale visvergunningen zijn nodig.

Honden mogen tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) niet op de zwemstranden komen. Daarom heeft de gemeente Emmen een plek aangewezen voor een hondenstrand. Hier mogen honden vrij zwemmen. Voor de baasjes liggen er twee boomstammen waar ze even kunnen zitten en staat er een speciale prullenbak. Het hondenstrand is te vinden aan de westkant van de Grote Rietplas. 

Een andere doelgroep is de watersporters. De verenigingen die zich bezig houden met zeilen, kanoën, roeien en surfen hebben hun ‘eigen’ plek gekregen aan de westkant van de Grote Rietplas. Hier is een openbaar watersportstrand gemaakt en het water is uitgediept. Dit voldoet nu aan de eisen die de provincie stelt aan openbaar zwemwater. Ook is er voor surfers en kanoërs een speciale opstapsteiger. 

De Rietplas had de laatste jaren vaak te maken met een negatief zwemadvies. Daarom heeft de gemeente sinds 2018 maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren. Onder meer is het aantal ganzen verminderd door de bosschages op de eilanden te verwijderen en is het nestbeheer van ganzen opgestart. Ook het toewijzen van een eigen plek voor de honden, helpt de waterkwaliteit verbeteren. 

Honden hebben tegenwoordig een eigen strand aan de Grote Rietplas (foto Gemeente Emmen).