De RK-kerk in Schoonebeek (foto Immanuel Parochie).
De RK-kerk in Schoonebeek (foto Immanuel Parochie).

Zorgen over voortbestaan RK-kerken in Zuidoost-Drenthe

Algemeen

EMMEN - De toekomst van de rooms-katholieke kerken in Zuidoost-Drenthe is zorgelijk. Het aantal parochianen loopt terug en het wordt steeds moeilijker om de kosten van de kerkgebouwen op te brengen. Er is een speciale projectgroep ingesteld om met oplossingen te komen.

Het bestuur van de Rooms-Katholieke Immanuel Parochie Zuidoost-Drenthe beraadt zich op de toekomst van de kerkgebouwen van haar vijf geloofsgemeenschappen. Deze zijn actief in Coevorden, Steenwijksmoer, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek en Weiteveen. Het aantal parochianen en het kerkbezoek lopen sterk terug en er is sprake van vergrijzing. Daarnaast stijgen de beheerkosten van de gebouwen, met name voor onderhoud en energie. Om financiële problemen te voorkomen wil het bestuur nu alle mogelijke maatregelen onder de loep nemen. 

Hiervoor is een projectgroep ingesteld, die de feiten en cijfers in beeld moet brengen. Eind dit jaar wordt gerapporteerd over de ontwikkelingen en denkbare scenario’s. Er wordt volgens het parochiebestuur speciaal gekeken naar ‘de vitaliteit van de plaatselijke gemeenschappen’. ,,De veerkracht en creativiteit die zij hebben om tot een nieuwe invulling te komen. Voor de gebouwen kan dit variëren van verduurzamen tot herbestemmen en/of samenwerken met andere dienstverleners’’, aldus het parochiebestuur. 

In de eerste helft van 2023 wordt alles op een rij gezet. Dit moet resulteren in meerjarig plan van aanpak, dat stap voor stap wordt uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de maatregelen uiterlijk 2030 zijn gerealiseerd. 

De Immanuel Parochie is een van de vele parochies van het bisdom Groningen-Leeuwarden die met deze problematiek worstelen. Het bisdom heeft daarom in het afgelopen najaar het voortouw genomen en alle parochiebesturen gevraagd de pijnpunten en alternatieven op een rij te zetten. Onder regie van het bisdom gaan de parochies kennis uitwisselen en plannen opstellen.