Afbeelding

Drentse jeugd minder gelukkig dan voor corona

Algemeen

EMMEN - GGD-onderzoek heeft aangetoond dat Drentse jongeren zich minder gelukkig voelen dan voor corona.

Ruim één op de drie Drentse jongeren gaf aan zich over een langere periode eenzaam te hebben gevoeld. GGD Drenthe wil dat er in de basis meer aandacht komt voor mentale gezondheid. Onder meer door te investeren in de weerbaarheid en veerkracht van jongeren. Werken aan mentale gezondheid moet voor jongeren net zo vanzelfsprekend worden als naar school gaan en tanden poetsen. 

Het gaat niet alleen om jongeren in kwetsbare situaties. Marjan van de Poll, jeugdarts bij GGD Drenthe, licht toe: ,,Iedereen kent tegenslagen. Het is heel normaal om je af en toe eenzaam of verdrietig te voelen. Als deze gevoelens langere tijd aanhouden of sterker worden is het belangrijk om hulp te zoeken én te krijgen.”  In de gesprekken die de jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van de GGD op school voeren met jongeren gaat het hier ook vaak over. ,,Het is belangrijk dat jongeren genoeg mentale veerkracht ervaren om hun eigen pad te volgen en met tegenslagen om te kunnen gaan”, aldus Van de Poll. 

Weerbaarheid

De coronaperiode heeft gevoelens van jongeren mogelijk versterkt. Toch is het belangrijk om niet alle ervaren gevoelens toe te wijzen aan de pandemie. ,,We moeten meer in de basis aan de slag met het versterken van de weerbaarheid en veerkracht van jongeren. Daardoor leren ze keuzes maken die hun leven positief kunnen veranderen. Positieve Gezondheid noemen we dat. Hier hebben ze ook profijt van als zij volwassen zijn”, aldus Hans Kox, directeur Publieke Gezondheid van  GGD Drenthe.

De GGD ondersteunt jongeren en scholen hierbij met onder andere het geven van leefstijllessen en de Gezonde School-aanpak. Ook gaat de GGD in gesprek met gemeenten en besteedt ze samen met partners aandacht aan mentale gezondheid met de campagne Gezond Leven. Hierin staat dit kwartaal ‘Lekker in je vel’ centraal.