Afbeelding

Lezing en wandeling over jodenvervolging in Emmen

Algemeen

EMMEN - Klaas Hoogenboezem geeft zaterdag 30 april in Emmen een lezing over de jodenvervolging in Emmen. Aansluitend is er een wandeling langs de struikelstenen in Emmen, waarmee deze oorlogsslachtoffers herdacht worden.

Uit Emmen zijn 138 Joden weggevoerd en omgebracht. In deze lezing brengt Klaas Hoogenboezem onder de aandacht hoe de Joodse Emmenaren in Kamp Westerbork terechtkwamen om van daaruit naar concentratiekampen getransporteerd te worden. 

Na de lezing wordt er een wandeling gemaakt door het centrum van Emmen langs een aantal Struikelstenen. De wandeling eindigt in de synagoge aan de Julianastraat 25, waar deelname aan een korte herdenking mogelijk is. 

De struikelstenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Het gaat om kleine stenen met een messing oppervlak waarin naam, geboorte- en sterfdatum van het slachtoffers gegraveerd staan. Ook het kamp waar deze moord plaatsvond, staat vermeld. De steen krijgt een plek in het trottoir vóór het huis waar de betreffende persoon heeft gewoond. De naam struikelsteen (in het Duits Stolperstein) drukt uit dat de passant bij het lezen van de tekst geraakt wordt en zich realiseert dat de lijdensweg van de vermoorde medeburger in het betreffende huis begonnen is.

De lezing wordt gehouden in de centrale vestiging van Facet aan het Noorderplein 101 in Emmen. Facet is ook de organisator van de bijeenkomst. De aanvang is 13.00 uur. Het einde van de wandeling en de herdenking in de synagoge  zal rond 16.00 uur zijn. Opgave voor deze lezing en wandeling kan via bibliotheekemmen.nl.