Een van de portretten van de hand van Hendrik Elings.
Een van de portretten van de hand van Hendrik Elings.

Expositie Hendrik Elings in Grote Kerk Emmen

Algemeen

EMMEN - In de Grote Kerk in Emmen is tot 3 juli een selectie van het werk van kunstschilder Hendrik Elings te zien. Het gaat om figuratief werk.

Elings werkt en woont sinds september 2010 in een authentieke stelpboerderij midden op het Bildtse land. Dit bijzondere landschap, vlakbij de zeedijk, vormt de inspiratiebron en het onderwerp voor veel van zijn schilderijen. In de schuur van de boerderij heeft de schilder zijn atelier gebouwd.

Hendrik Elings is als schilder een product van de ambachtelijke en figuratieve schilderkunst. Met de nodige Friese nuchterheid neemt hij zijn omgeving op een geheel eigen wijze waar. Hij is geboren en getogen aan de rand van Sint Annaparochie, het dorp waar ooit Rembrandt zijn ja-woord gaf aan Saskia van Uilenburgh. Middenin dit in 1505 ingepolderde gebied, het Bildt, woont en werkt hij sinds een paar jaar weer.

Naast de landschappen en dieren zijn het vooral portretten van mensen die hij schildert. Vaak zijn het zijn ouders. Gezichten waarin geluk en verdriet van deze wereld zichtbaar en herkenbaar worden. De portretten zijn vaak ontroerend.

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de Grote Kerk op woensdag, donderdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Als er andere activiteiten zijn, kan het zijn dat er geen gelegenheid is voor bezichtiging. De meest actuele informatie staat op www.grotekerkcultureel.nl.