Afbeelding

Oekraïnse kinderen naar school in Emmen

Algemeen

EMMEN - Kinderen van vluchtelingengezinnen uit Oekraïne die in Emmen verblijven, gaan maandag weer naar school.

Het voormalig onderkomen van het Esdal College aan de Angelsloërdijk in Emmen is hiervoor tijdelijk ingericht voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het voortgezet onderwijs start binnenkort op dezelfde locatie. Tot de zomervakantie krijgen de leerlingen hier les. Ondertussen wordt er een geschikte locatie gezocht voor de periode na de zomervakantie. Het onderwijs voor de basisschoolkinderen wordt verzorgd door het Expertisecentrum Anderstaligen (ECA) en voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs door de Internationale Taalgroep Emmen. 

De school is gestart met 40 leerlingen in drie groepen. De gezinnen met deze kinderen worden opgevangen in vakantiepark Parc Sandur, het voormalige Fletcher Hotel, bij particulieren en in de gemeente Borger-Odoorn. In de afgelopen weken zijn door het ECA leerkrachten geworven en er is lesmateriaal geregeld. De gemeente is, samen met de schoolbesturen, aan de slag gegaan met het organiseren van onderwijshuisvesting, meubilair, leerlingenvervoer en buitenschoolse activiteiten. Het voortgezet onderwijs is nog op zoek naar geschikte docenten. 

,,Wij zijn ontzettend blij dat we gestart zijn met geven van onderwijs aan de kinderen uit Oekraïne”, zegt wethouder Raymond Wanders. ,,We hebben alles op alles gezet om de leerlingen zo snel mogelijk naar school te laten gaan.” Ook Judith van de Vooren en Marlien de Koning van het Expertisecentrum Anderstaligen zijn blij. ,,Ons hoofddoel is om deze kinderen een rustige, veilige en gestructureerde omgeving te bieden waar ze weer kind kunnen zijn maar waarin ze zich ook kunnen ontwikkelen.”