Harry Tupan.
Harry Tupan.

Harry Tupan naar Emmen voor Kenniscafé

Algemeen

EMMEN - Harry Tupan, directeur van het Drents Museum in Assen, verzorgt de laatste seizoensavond van het Kenniscafé in NHL Stenden in Emmen. Op 13 april vertelt hij over de ‘ins en outs’ van zijn museum.

Tupan zal vooral in gaan op zijn visie, motieven, keuzes en werkwijzen om invulling te geven aan de programmering van het Drents Museum en de uitstraling daarvan naar de samenleving. 

Tupan (Hoogeveen, 1958) studeerde museologie aan de Reinhard Academie in Amsterdam en kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 1980 verbonden aan het Drents Museum en na meerdere functies vervuld te hebben over de jaren heen is hij sinds 2017 algemeen directeur.

Het Drents Museum heeft naam gemaakt met de organisatie van grote tentoonstellingen als het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Kazimir Malevich (2014), Iran - Bakermat van de beschaving (2018) en momenteel Viva La Frida. Daardoor kwam er veel publiek naar Assen met een duidelijke doorwerking naar de stad Assen en de provincie Drenthe.

Tupan: ,,Wat veel mensen niet weten, is dat toen ze in Amsterdam en de Randstad nog met de voeten in het water stonden, we hier in Drenthe al beschaving hadden met de Trechterbekercultuur en hunebedden. Zo is in Drenthe de oudste boot ter wereld gevonden, die stamt uit 8.000 voor Christus.’’ 

Tupan stelt dat de Nederlandse beschaving in Drenthe is begonnen en de voorwerpen die daarbij horen worden later dit jaar gepresenteerd met de tentoonstelling ‘Iconen van Drenthe’. Onder andere De boot van Pesse, Het Meisje van Yde en het schilderij ‘De Turfschuit’ van Vincent van Gogh zullen te zien zijn. 

Wie de presentatie van Tupan wil bijwonen, kan zich aanmelden op kenniscafe-emmen.nl. De toegang is niet gratis. De aanvang is 19.30 uur.