De voorstelling wordt gespeeld door Ksenia.
De voorstelling wordt gespeeld door Ksenia.

Zij zagen Oorlog in Grote Kerk Emmen

Algemeen

EMMEN - In de Grote Kerk in Emmen is zondag 10 april de toneelvoorstelling Zij zagen Oorlog te zien (aanvang 20.00 uur).

Op 10 April 1945 werd Emmen bevrijd door onderdelen van de Poolse Eerste Pantserdivisie. Ter ere van die gebeurtenis speelt de in Oost-Oekraïne geboren Ksenia haar bekroonde theatervoorstelling Zij Zagen Oorlog. Opdat we nooit vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en ook hier pas tot stand kwam na hulp van buitenaf.
Op toneel beleeft Ksenia oorlog via vijf ooggetuigen. Ze neemt het publiek mee in hun verhaal met hun emoties en zingt hun liederen. Zij zagen Oorlog verhaalt over woede, liefde en vergiffenis.

De voorstelling is onderdeel van de reprise-tournee die voert langs herdenkingen en bevrijdingsbijeenkomsten. Zij zagen Oorlog wordt tot en met 9 mei 15 keer door het hele land gespeeld, waaronder op 4 mei tijdens de grote herdenking in Wageningen.
Zij zagen Oorlog is opgedragen aan Ksenia’s oma’s. Haar Joodse oma uit Kharkiv, kon tot haar dood het Duits niet horen. En haar Russische oma, die 900 vreselijke dagen in Leningrad overleefde, maar die het grootste mededogen met de Duitsers heeft. Alle baten van de gehele tournee komen ten goede aan onafhankelijke Russische media en onderwijs ten behoeve van Oekraïense weeskinderen. Kaarten zijn verkrijgbaar via ksenia.nl/events/emmen-zij-zagen-oorlog/.