De kraan staat op het punt om korte metten te maken met het horecapand. Foto: Bennie Wolbers.
De kraan staat op het punt om korte metten te maken met het horecapand. Foto: Bennie Wolbers.

Horecapand verdwijnt uit dorpsbeeld Barger-Oosterveld

Algemeen

BARGER OOSTERVELD - Met een grote kraan is de afgelopen dagen het historisch café De Flinthoek in Barger-Oosterveld met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor zes nieuwe woonappartementen. 

De Flinthoek was jarenlang een plek waar bijna elke Barger-Oostervelder wel een feest, bruiloft of carnaval heeft gevierd en danslessen heeft gevolgd.

Het pand werd in 1928 gebouwd door Willem Kocks en Maria Aleida Fuhler. Zij behoorden tot de eerste bewoners van het dorp. Zij woonden aanvankelijk aan de Veldweg en gebruikten hun woonhuis ook als een soort bruin cafeetje.

Echt café

In 1928 besloot het echtpaar Kocks om een echt café met de naam De Flinthoek te bouwen op de hoek van de Sint Gerardusstraat en de Splitting. In 1937 werd het café voortgezet door schoonzoon Hendrik Gerdes, die er ook een grote feestzaal achter bouwde.

De Flinthoek werd zo een beetje het cultureel centrum van Barger Oosterveld. Later werd het café overgenomen door de familie Fuhler. Later volgde uitbaters als bijvoorbeeld de familie Dolf Ambergen (1961-1988) en de familie Schoenmaker(1988-1997). Daarna werd de feestzaal verbouwd. Eerst tot pannenkoekenhuis en later tot wokrestaurant. Daarna volgden jaren van leegstand en daarna het definitieve einde.