Kick Bras.
Kick Bras.

Kick Bras geeft lezing in Grote Kerk

Algemeen

EMMEN - Het bezielde landschap is de titel van een lezing die dr. Kick Bras dinsdag 22 maart geeft in De Grote Kerk in Emmen (aanvang 19.30 uur).

Bras geeft uitleg over spiritualiteit in de schilderkunst. Basis voor zijn rijk geïllustreerde betoog vormt zijn in 2020 verschenen boek Het bezielde landschap.

In oude religies werd de natuur beleefd als bezield door goden en geesten. Dat veranderde door het christendom. Maar toch bleef ook in het christelijke Westen de natuur een middel, waardoor de Schepper zich manifesteerde. Landschapsschilders hebben dat vanaf de late middeleeuwen proberen te verbeelden. En ook later, toen het kerkelijke christendom minder invloed had op kunstenaars, vonden zij het desondanks belangrijk een spirituele visie uit te drukken in hun geschilderde landschappen. 

Kick Bras zal hierover een lezing houden en uitleg geven over een groot aantal kunstwerken. Deze komen mooi tot hun recht op de nieuwe schermen in de Grote Kerk.  Bras legt de nadruk op de periode 1880-1940 en zal stilstaan bij kunstenaars als Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Emil Nolde, William Turner, Jan Mankes, Piet Mondriaan.