In het blad staat onder meer een artikel over de opening van zwembad De Zwaoi.
In het blad staat onder meer een artikel over de opening van zwembad De Zwaoi.

Ol Pieter en voedselvoorziening in Spitwa(a)rk

Algemeen

ODOORN - De nieuwste editie van Spitwa(a)rk, het tijdschrift van de Historische Vereniging Carspel Oderen in Exloo, is uit. In deze editie staat onder meer de voedselvoorziening in de gemeente Odoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal.

Johan Withaar schrijft over Pieter Drenth uit Valthe, beter bekend als Ol Pieter en zijn rol bij het onderduikershol met joden in Valthe. Roel Sanders vertelt over welke relatie er is tussen de wereldberoemde kano van Pesse en de gemeente Odoorn.

In Rondblik schrijft Jan Wierenga over de kunst van het bezetten. Als in de 19e eeuw huismiddeltjes niet hielpen, richtte men zich op alternatieve geneeskunde en kwakzalverij. Met een breed scala aan kwalen en aandoeningen kon men terecht bij bezetters en andere wonderdoeners.

In Oderen verandert staat een fotoreportage over de panden op Hoofdstraat 33, 35 en 39 centraal. Wie weet meer over deze panden? In Uit de krant een artikel uit 1973, met de titel ‘Lof voor zwembadcomité in Valthermond’, over de opening van zwembad De Zwaoi. Een opening die werd verricht door mr. K.H. Gaarlandt, Commissaris van de Koningin.