Een gewone pad en een groene kikker in het Bargerveen.
Een gewone pad en een groene kikker in het Bargerveen.

Tellers gezocht in Bargerveen

Algemeen

EMMEN - Onderzoeker Michiel Eijkelkamp en Staatsbosbeheer zijn op zoek naar mensen die amfibieën en reptielen willen tellen in natuurgebied Bargerveen.

,,In het natuurgebied Bargerveen doen wij onderzoek naar amfibieën en reptielen. We gebruiken paddenschermen met ingegraven emmers om deze dieren te vangen, te tellen en weer vrij te laten, zodat we weten hoeveel individuen de fietspaden oversteken. En we tellen het aantal aangereden amfibieën en reptielen op de fietspaden. Met het aantal overgestoken en aangereden dieren kunnen we bepalen welk deel van de overstekende amfibieën en reptielen veilig de overkant bereikt. Onze belangrijkste vraag is of we maatregelen moeten nemen zodat meer dieren veilig de overkant bereiken. Voor dit onderzoek hebben we hulp nodig van vrijwilligers’’, vertelt Eijkelkamp.

Helpen kan op twee manieren: het tellen en vrijlaten van dieren uit de ingegraven emmers of het tellen van doodgereden dieren. Het eerste duurt twee uur en gebeurt elke ochtend. Het tweede gebeurt aan het eind van de middag of begin van de avond en duurt ongeveer een uur. Belangstellenden kunnen zelf aangeven hoe vaak en wanneer ze willen helpen. Aanmelden kan via bargerveen@staatsbosbeheer.nl.

,,Vorig jaar hebben we dit onderzoek ook uitgevoerd. Met de paddenschermen hebben we toen ruim 800 dieren gevangen, waaronder de gewone pad en groene kikker.’’ De resultaten van vorig jaar zijn te vinden op bargerveen-schoonebeek.nl/nl/resultaten-amfibieen-en-reptielenonderzoek-in-bargerveen/.