Han Hollander was een legendarische sportjournalist die vermoord werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Han Hollander was een legendarische sportjournalist die vermoord werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Concertreeks Het Oorlogselftal van start in Emmen

Algemeen

EMMEN - In het ATLAS Theater in Emmen staat zaterdag 19 maart de nationale première van Het Oorlogselftal op het proramma.

In deze productie van het Nachtlicht Ensemble staan de levens centraal van voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verhalen over onder meer sportjournalist Han Hollander, Ajacied Eddy Hamel en Feyenoorder Joop van der Heide zijn gebaseerd op onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Er is hiervoor een speciale website gelanceerd: www.oorlogselftal.nl.

Op 21 april 1940 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn laatste thuiswedstrijd vóór de Duitse inval. Han Hollander verzorgde namens de AVRO-radio het rechtstreekse verslag. Op 12 mei 1946 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn eerste thuiswedstrijd ná de Bevrijding. Han Hollander was er niet meer bij, want samen met zijn vrouw Leentje Hollander-Smeer werd hij op 9 juli 1943 vermoord in Sobibor.

De legendarische sportjournalist Hollander was één van de duizenden oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal. Zijn naam staat daarom op het KNVB-monument, dat in 1949 werd onthuld, samen met nog 2211 andere omgekomen voetballers uit heel Nederland en Nederlands-Indië. Sinds enkele jaren doet sporthistoricus Jurryt van de Vooren onderzoek naar deze voetballers Dat is te volgen op de website Voetbalmonument.nl.

Het Nachtlicht Ensemble heeft deze vergeten persoonlijke verhalen verwerkt in de concertreeks Het Oorlogselftal. Dit is een jong ensemble dat de grenzen binnen de muziek opzoekt. De verschillende achtergronden, zowel jazz als klassiek, worden gecombineerd. Het Oorlogselftal wordt daarmee een ontmoeting tussen muziek, sport, geschiedenis en herdenken. Na Emmen volgen uitvoeringen in Maasbracht, Utrecht, Alkmaar, Sneek, Wageningen en Amsterdam.