Met een zonnepanelendichtheid van ruim 29 procent scoort Drenthe boven het Nederlandse gemiddelde van 27 procent.
Met een zonnepanelendichtheid van ruim 29 procent scoort Drenthe boven het Nederlandse gemiddelde van 27 procent.

Ruim 68.000 Drentse woningen geschikt voor zonnepanelen

Algemeen

EMMEN - In de provincie Drenthe staan nog 68.487 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. 

Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Vooral in de gemeente Emmen valt nog veel winst te behalen. In totaal wekken er al 28.039 Drentse koopwoningen eigen stroom op. Met een zonnepanelendichtheid van ruim 29 procent scoort Drenthe boven het Nederlandse gemiddelde van 27 procent.

De kleinste gemeente van Drenthe, Westerveld, doet het verhoudingsgewijs het best, met een score van bijna 41 procent procent. Ook Tynaarlo en Hoogeveen halen het gemiddelde flink omhoog. Daartegenover staat de grootste gemeente Emmen. Daar beschikt slechts 24 procent van de geschikte koopwoningen over zonnepanelen.

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.