Roel Grit.
Roel Grit.

Emmenaar Roel Grit komt met nieuw boek: Wetenschap is geen mening

Algemeen

EMMEN - Wetenschap is geen mening is de titel van het nieuwste boek van Roel Grit uit Emmen.

Beslissingen over actuele en urgente thema’s als klimaat, energie en stikstof worden vaak genomen op basis van onjuiste of onvolledige informatie en ook alledaagse gesprekken hierover zijn lang niet altijd feitelijk juist. Het nieuwste boek van Grit brengt hier verandering in. Hij beschrijft de natuurwetenschappelijke achtergrond van klimaatverandering, de energietransitie en de stikstofcrisis. Grit maakt nuchtere feiten begrijpelijk voor het grote publiek én voor politici en bestuurders die beslissingen moeten nemen met verstrekkende gevolgen.

Een talkshow op tv was de aanleiding voor het boek. Tijdens deze talkshow bleek dat een Tweede Kamerlid dacht dat de stikstofcrisis hetzelfde was als de klimaatcrisis. Grit: ,,Verbijsterd realiseerde ik me dat veel beslissers over deze grote vraagstukken besluiten nemen zonder de natuurwetenschappelijke achtergrond te kennen.” 

De stikstofcrisis is een luxeprobleem, stelt Grit. ,,Onze energiecrisis is een wereldprobleem. En de klimaatcrisis dreigt een ramp te worden voor de leefbaarheid van onze planeet. Waar het bij al deze crisissen precies om gaat en wat zij concreet voor ons betekenen, kun je pas echt goed begrijpen als je een beetje kennis hebt van de onderliggende natuurkunde, scheikunde en biologie. En daarvoor hoef je echt geen vakspecialist te zijn”, aldus de schrijver.

Na een korte uitleg over moleculen, energie en elektriciteit neemt Grit zijn lezers mee in de wereld van fossiele energie, wind- en zonne-energie, bio-energie, kernenergie, de energie in onze voeding, de waterstofeconomie en de oorzaken van de stikstofproblematiek. Het is allemaal zo beschreven dat ook de lezer zonder inhoudelijke voorkennis het kan volgen, onthouden én doorvertellen.

Roel Grit (1954) studeerde fysische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte jarenlang als docent in het hoger onderwijs. Daarnaast schreef hij talrijke studieboeken over verschillende onderwerpen, waaronder 15 boeken over management. Van zijn bestseller Projectmanagement zijn in de loop der jaren zo’n half miljoen exemplaren verkocht.