Er wordt flink geïnvesteerd in zwembad De Slagen in Schoonebeek (archieffoto De Slagen).
Er wordt flink geïnvesteerd in zwembad De Slagen in Schoonebeek (archieffoto De Slagen).

Gemeente steekt 1,7 miljoen in zwembad De Slagen

Algemeen

SCHOONEBEEK - De gemeente Emmen gaat groot onderhoud plegen aan zwembad De Slagen in Schoonebeek. Ook wordt het gebouw energiezuiniger. Komende zomer wordt er voor bijna 1,7 miljoen euro aan het bad verspijkerd.

Naast het vervangen van kozijnen en verbetering van de gevels, worden ook werkzaamheden uitgevoerd om het pand flink te verduurzamen. Het gaat onder andere om nieuwe duurzame dakbedekking met daar bovenop 180 zonnepanelen en een nieuw luchtbehandelingssysteem. 

B en W besloten eind 2020 al tot groot onderhoud voor het overdekte zwembad in Schoonebeek. Het ging toen alleen om de vervanging van kozijnen en een luchtbehandelingskast en het aanpakken van enkele gevels. Tijdens de aanbesteding bleek dat er meer ingrepen nodig zijn. Zo bleek er sprake van condensvorming en uitstroom van warme lucht. Voor de gemeente is dit aanleiding het zwembad nu ook meteen een stuk energiezuiniger te maken.

Wethouder Jisse Otter, verantwoordelijk voor het gemeentelijke vastgoed, zegt dat dit het moment is om door te pakken. ,,Door de extra werkzaamheden die nodig zijn, kunnen we ook direct een grote slag slaan in het verduurzamen van het gebouw. Dit past in de verduurzamingsopgave die we hebben voor al ons gemeentelijk vastgoed.”

Wethouder René van der Weide gaat over sport en duurzaamheid en is het volledig eens met Otter. ,,Om onze inwoners te motiveren om te bewegen is het noodzakelijk dat we de accommodaties daarvoor op orde hebben. Met deze onderhoudsbeurt zorgen we er niet alleen voor dat hier ook de komende jaren weer veel kinderen kunnen leren zwemmen en mensen lekker kunnen bewegen, we maken ook een enorme slag om het gasverbruik te verminderen en eigen elektriciteit op te wekken.” 

Naast de plaatsing van zonnepanelen wordt alle verlichting vervangen door led-verlichting. Ook de nieuwe installatie voor luchtbehandeling is een stuk energiezuiniger. Andere aanpassingen op het gebied van duurzaamheid zijn de vervanging van houten kozijnen door aluminium varianten en het gebruik van meer duurzame isolatiematerialen.

Het onderhoud is gepland in de zomervakantie. Hierdoor kunnen de belangrijkste werkzaamheden, waarvoor het bad gesloten moet zijn, worden uitgevoerd tijdens de reguliere zomervakantiesluiting.