Bij de buitenbieb is dit gedicht, gemaakt met stoffeernagels, in braille te zien.
Bij de buitenbieb is dit gedicht, gemaakt met stoffeernagels, in braille te zien.

Gedichtenwedstrijd in braille bij buitenbieb Polleke in Emmen

Algemeen

EMMEN - Buitenbieb Polleke aan de Laan van het Kwekebos 375 in Emmen organiseert tot 1 mei een gedichtenwedstrijd in braille.

Gonny Smeulders-Veltman, initiatiefnemer van de buitenbieb waar gratis boeken kunnen worden geleend, legt uit hoe het zit. ,,De opdracht is een kort gedicht te maken en de woorden daarna met pen op papier in brailletekens over te zetten. Op internet is het alfabet in braille gemakkelijk te vinden. Elke letter bestaat uit maximaal zes bobbeltjes. Deze punten zijn verdeeld over twee verticale rijtjes. Leestekens en hoofdletters mogen achterwege worden gelaten. Onderwerp en vorm van het gedicht zijn vrij. Er zijn weer prachtige boeken te winnen.’’

Smeulders heeft iets met braille. Ze liep als 18-jarige leerlinge stage in een blindenbibliotheek en moest in verband met de uitleen van boeken deze taal in één dag aanleren. Dat lukte omdat ze de tekens kon zien in tegenstelling tot slechtzienden en blinden die de gevoeligheid in de vingertoppen langdurig moeten trainen. In de expositievitrine van de buitenbied is een zogenaamde picht te zien. Dat is een typemachine met zes toetsen waarmee men brieven in braille kan maken.