De winkels zijn vanaf zaterdag 15 januari weer geopend.
De winkels zijn vanaf zaterdag 15 januari weer geopend.

Winkels, sportclubs en kappers vanaf zaterdag weer open

Algemeen

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers vanaf zaterdag 15 januari weer open kunnen. Ook worden de quarantaineregels versoepeld. Wel geldt er een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. De horeca en de cultuursector kunnen nog niet weer open. 

Volgens het kabinet maakt het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant het onmogelijk alle sectoren weer te openen. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Onderwijs, cultuur en sport
Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen
De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm van 1 persoon op 5 vierkante meter en een mondkapjesplicht. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags. 

Mondkapjes
Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. 

Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. 

Overige maatregelen
Per 15 januari is het advies om thuis per dag niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar te ontvangen. Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn. Bestellen en afhalen in de horeca blijft mogelijk. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, mogen open zijn tot 20.00 uur. Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.