Rechtszaken van de Etstoel worden jaarlijks nagespeeld in de Magnuskerk in Anloo (foto Stichting Etstoel Anloo)
Rechtszaken van de Etstoel worden jaarlijks nagespeeld in de Magnuskerk in Anloo (foto Stichting Etstoel Anloo)

Week Drentse Familiegeschiedenis staat in het teken van de Etstoel

Algemeen

ASSEN - Het Drents Archief organiseert vanaf 24 januari de Week van de Drentse Familiegeschiedenis. Centraal staat het archief van de Etstoel, het oude Drentse gerechtshof. 

Aanleiding is de naamindex die het zoeken naar veroordeelde voorouders een stuk gemakkelijker maakt. De meeste rechtszaken van de Etstoel gaan over conflicten tussen Drenten in de periode 1609-1790. Daarin komt van alles aan bod: een ruzie over een erfenis, een niet nagekomen trouwbelofte of een beschuldiging van diefstal. Zulke gegevens bieden een mooi inkijkje in het dagelijks leven en kunnen extra informatie opleveren over familieverbanden. Cor de Graaf, maker van een index op deze Etstoel-archieven, vertelt over een aantal rechtszaken en geeft tips hoe men zelf onderzoek kan doen in het archief van de Etstoel. Zijn lezing vindt plaats op maandag 24 januari van 15.00 tot 16.00 uur. De link is te vinden op www.drentsarchief.nl. Misdaden zoals bedreiging, mishandeling en moord kwamen vroeger minder vaak voor. De straffen liepen uiteen van het betalen van een boete tot de doodstraf. Rechter en onderzoeker van de Drentse rechtshistorie Fred Sieders vertelt over de informatie die men hierover kan vinden in het archief van de Etstoel. De lezing vindt plaats op woensdag 26 januari van 20.00 tot 21.00 uur. Ook een link naar deze lezing is te vinden op www.drentsarchief.nl.
Schrijfster Janne IJmker baseerde haar boek ‘Achtendertig nachten’ op de waargebeurde rechtszaak tegen Elsjen Roelofs. Zij werd in 1767 ter dood veroordeeld voor de moord op haar man.