Jeroen Leenderts is een van de ondernemers die meedoet aan de actie.
Jeroen Leenderts is een van de ondernemers die meedoet aan de actie.

Ondernemers Emmer-Compascuum houden protestactie

Algemeen

EMMER-COMPASCUUM - Ondernemers in Emmer-Compascuum openen zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur de deuren van hun winkels.

Het betreft hier een protestactie tegen de coronaregels. De ondernemers willen aantonen dat ze veilig werken door het dragen van mondkapjes, het houden van 1,5 meter afstand en een maximum aantal bezoekers toe te laten. 

Ondernemer Martini Maat geeft nader uitleg: ,,“Het is voor iedereen ontzettend ingrijpend dat we niet meer op een normale manier ons leven kunnen leiden en vrijwel alle winkels, horeca en culturele ondernemers gesloten zijn. De winkeliers doen erg hun best om nog wat te verkopen door hun producten via Facebook aan te bieden, die dan opgehaald kunnen worden. Maar onze inwoners kunnen in Duitsland gewoon in de winkels terecht en dan gaan ze dat natuurlijk doen! De motivatie voor lokaal kopen was bij de vorige lockdown nog groot, maar is nu sterk afgenomen.”

Eerder deze week stuurde de ondernemersvereniging een brief naar de burgemeester. Het was een dringende oproep om, via de overlegkanalen, het kabinet te verzoeken om de ondernemers toe te staan vanaf zaterdag de deuren weer te openen. Daarna was er contact met de burgemeester over de mogelijkheid van deze actie.

Volgens de ondernemers kunnen de winkels en andere bedrijven in het dorp die door de lockdown gesloten zijn, op een veilige manier open zijn. Met een maximumaantal bezoekers in de zaak en het gebruik van mondkapjes. Ze willen, net als de burgemeester, een meer evenwichtig coronabeleid. Zodat een deel van de ondernemers niet onevenredig veel getroffen wordt, en de bewoners weer kunnen genieten van het volledige winkelaanbod in Emmer-Compascuum.