Wethouder René van der Weide (links) reikt een bespaarbox uit.
Wethouder René van der Weide (links) reikt een bespaarbox uit.

Inwoners Emmen kunnen energiebespaarbox verdienen

Algemeen

EMMEN - Woningeigenaren en huurders uit de gemeente Emmen kunnen een energiebespaarbox voor hun huis verdienen.

De gemeente wil op deze manier bewerkstelligen dat deze mensen een lagere energierekening krijgen. In de box zitten onder meer led-lampen, tochtstrips en radiatorfolie. Wethouder René van der Weide reikte donderdag een van de eerste bespaarboxen uit. 

Alle inwoners van de gemeente krijgen een brief met daarin een QR-code om de app EnergieKnip te installeren. In de app staan korte vragenlijsten waarmee punten verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen worden ingewisseld bij lokale bouwmarkten voor energiebespaarboxen ter waarde van maximaal 50 euro. 

,,Wil je de energierekening op korte termijn verlagen, dan kan dat vooral door te besparen op je energieverbruik. Alle kleine beetjes helpen daarbij. We hopen dat we, door een kleine bijdrage te leveren, onze inwoners ook te motiveren om andere maatregelen te nemen om energie te besparen’’, vertelt Van der Weide.

Inwoners vullen de vragenlijsten volledig anoniem in. Ze geven de gemeente Emmen hiermee beter inzicht in de energiekenmerken van de woningen.  De gemeente kan alleen op wijkniveau de informatie verzamelen om inwoners ook in de toekomst te kunnen helpen met energievraagstukken. Tegelijkertijd helpen inwoners lokale ondernemers aan omzet en besparen inwoners op hun eigen energierekening. Het verdienen en inwisselen van de punten kan tot 31 juli. Deze actie is mogelijk gemaakt vanuit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). 

De EnergieKnip is het grootste publieke blockchainproject in Nederland. Bijna 49.000 woningen worden aangeschreven. Inwoners krijgen digitale punten in ruil voor data. Het ontwikkelen van de app is mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Europese Interreg project BLING (Blockchain in Government). In tegenstelling tot andere blockchainprojecten vraagt de EnergieKnip weinig energie. De transactie die wordt gebruikt voor de EnergieKnip kost minder energie dan een banktransactie en is ook nog eens goedkoper.  Meer informatie hierover is te vinden op www.energieknip.nl

Afbeelding