Ivonne Wilken is trots op haar eerste thriller.
Ivonne Wilken is trots op haar eerste thriller.

Debuut oud-Emmense genomineerd voor Thrillertitel

Algemeen

EMMEN - De thriller Instinct van oud-Emmense Ivonne Wilken maakt kans om de Beste Nederlandse vrouwenthriller te worden.

,,Dat is natuurlijk fantastisch’’, reageert Wilken. De recensies zijn lovend. Daar ben ik ontzettend blij mee.’’

Instinct is vorig jaar verschenen. ,,Dat was geen gemakkelijke tijd. Corona maakte het erg moeilijk, maar we hebben ons er digitaal doorheen geslagen. Toch is het als debutant moeilijk om een plekje op de boekenmarkt te veroveren. Je vecht tegen grote namen waar mensen toch eerder naar grijpen.’’

Des te leuker was het dan ook toen de schrijfster tijdens een bezoek aan haar geboorteplaats Emmen de bibliotheek inliep. ,,Uit pure ijdelheid ging ik op zoek naar mijn eigen boek. Uitgeleend! En niet alleen dat; maar liefst 14 personen hadden Instinct gereserveerd. Daarna 15 want de medewerker van de bibliotheek werd ook enthousiast;. Dan maak je als rasechte Drent toch een gelukssprongetje.’’

Instinct gaat over innerlijke driften die bij iedereen aanwezig zijn. De vraag is alleen óf, en wanneer ze naar de oppervlakte komen. Twee personages. De één puur, rauw, confronterend; een inktzwart monster dat er alles aan doet om zijn dierlijke verlangens te bevredigen. De ander geciviliseerd, uitgerust met niet meer dan een groot rechtvaardigheidsgevoel en zijn vaderinstinct. Wat speelt zich af als deze twee uitersten elkaar ontmoeten?

De personages hebben complexe karakters. Wilken: ,,Als schrijver ben ik niet bang om de grenzen in de duistere krochten van de menselijke psyche op te zoeken om vervolgens over die grenzen heen te gaan. Daar staat tegenover dat de lezer ook te maken krijgt met een geloofwaardige antiheld. Een alledaagse vader, Alex, met de kwijlresten van zijn dochtertje op zijn kleding, een beginnend buikje en een relatie die scheurtjes begint te vertonen. Echte mensen, Geen superhelden.

Ivonne Wilken volgde in 2007 haar hart en emigreerde naar Noorwegen, waar ze vanuit de Poolcirkel psychologische thrillers en korte verhalen schrijft. Ze heeft criminologie, antropologie en journalistiek als achtergrond. Er kan nog tot tot en met zondag 16 januari 2022 gestemd worden op:https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekvanhetjaar.