Afbeelding

Groene container bij alle flats en appartementen in Emmen

Algemeen

EMMEN - Bij alle flats, appartementen en andere hoogbouw in de gemeente Emmen worden groene ondergrondse containers geplaatst. In deze zogenoemde GFE-zuilen kunnen de bewoners hun groente-, fruit- en etensrestenafval kwijt.

Voor de bewoners heeft dit als voordeel dat ze minder afvalzakken met restafval hoeven weg te gooien en daardoor minder kosten hebben na de invoering van diftar. 

Bij bijna alle appartementen, flats en bovenwoningen in de gemeente Emmen staat al een ondergrondse container voor restafval. Bewoners hebben een pasje. Door die te scannen opent de container. Bij elke container wordt nu ook een groene ondergrondse container geplaatst. Deze werkt op hetzelfde pasje. Area leegt deze groene ondergrondse container elke week. 

De gemeente Emmen wil de hoeveelheid restafval terugdringen. Dit afval moet verbrand worden en dat is erg duur. Daarom wil de gemeente dat inwoners hun afval beter scheiden, zodat grondstoffen als plastic, glas, papier, groente- en fruitafval opnieuw gebruikt kunnen worden. Om dit aan te moedigen, voert de gemeente Emmen op 1 januari het zogenaamde diftarsysteem in. 

Met diftar betaalt iemand voor het aantal keren dat een afvalzak met restafval wordt weggegooid. ,,Hoe minder vuilniszakken met restafval iemand in de container gooit, hoe minder geld er betaald hoeft te worden. Daarom willen we de mogelijkheid bieden om het groenafval apart weg te gooien, zodat mensen beloond worden voor het scheiden van afval. Dat is goed voor het milieu en voor de eigen portemonnee”, aldus wethouder René van der Weide. 

Alle bewoners van een flat of appartement krijgen een kleine biobak met een rolletje afbreekbare biozakjes als de groene ondergrondse container is geplaatst. Zo kunnen ze groente-, fruit en etensresten nog beter scheiden.