De nieuwe bovengrondse entree naar de kelders (illustratie AAS Architecten).
De nieuwe bovengrondse entree naar de kelders (illustratie AAS Architecten).

Nieuwe gebouw CBK Emmen wordt ruim en licht

Algemeen

EMMEN - Er is een voorlopig ontwerp gemaakt voor het nieuwe Centrum Beeldende Kunst (CBK) Emmen in de kelders van het voormalige Biochron in het Rensenpark. AAS Architecten heeft de eerste schetsen gepresenteerd en daaruit blijkt dat het nieuwe onderkomen ruim en licht wordt.

Het voormalige haaienbassin met de vuistdikke glaswand is nog grotendeels intact en wordt straks een bijzondere ruimte voor exposities. De overige kelderruimten in het voormalige Biochron worden opnieuw ingedeeld en wel zo dat ze straks verrassend veel ruimte en licht bieden voor tentoonstellingen. Rondom het nieuwe gebouw komen waterpartijen.

In de kelders van het voormalige Biochron is in totaal 2200 vierkante meter ruimte beschikbaar. Ongeveer de helft daarvan wordt verbouwd tot expositie- en werkruimte voor CBK Emmen. De andere helft van de kelderruimte wordt later opnieuw ingericht voor andere culturele doelen.

Ook het bovengrondse terrein ondergaat een metamorfose. Hier ontstaat het nieuwe, groene entreegebied van het Rensenpark, met een waterpartij en kubussen die tegelijk zorgen voor het licht in het ondergrondse deel. 

Het voorlopig ontwerp is doorgerekend en blijft binnen het vastgestelde budget van 5,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat met dit geld de ruimtes voor het CBK Emmen en de nieuwe entreezone gerealiseerd worden. Voor de aanpak van de overige kelders is te zijner opnieuw geld nodig. 

Het voorlopig ontwerp wordt nu technisch uitgewerkt. Verwacht wordt dat de bouw komend voorjaar aanbesteed kan worden. Als alles volgens plan verloopt, kan het CBK Emmen in de tweede helft van 2023 verhuizen naar de nieuwe ruimte in het Rensenpark. 

Doorkijk vanuit nieuwe ingang naar het Rensenpark (illustratie AAS Architecten).
De tentoonstellingsruimte in het voormalige haaienbassin (illustratie AAS Architecten).