Burgemeester Eric van Oosterhout kwam de felicitaties namens het gemeentebestuur overbrengen. Foto: Bennie Wolbers.
Burgemeester Eric van Oosterhout kwam de felicitaties namens het gemeentebestuur overbrengen. Foto: Bennie Wolbers.

Remmelt en Riksien Spiegelaar al 65 jaar een paar

Algemeen

NIEUW-AMSTERDAM - Remmelt Spiegelaar (89) en Riksien Spiegelaar-Poelman (88) uit Nieuw-Amsterdam hebben vrijdag hun 65-jarig huwelijksjubileum gevierd.

Het stel trouwde op 26 november 1956 en kreeg drie dochters en een zoon. Die zorgen op hun beurt voor acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Vermeldingswaardig is volgens Riksien Spiegelaar dat een van hun dochters maar liefst zes pleegkinderen heeft groot gebracht.

Riksien Poelman werd op Erica geboren als negende in een rij van acht zussen en vier broers en vond na de lagere school werk bij de Bendien in Emmen. Daarna ging ze in de tuinbouw en bij Stoffers Warenhuis in Emmen aan de slag. ,,Uiteindelijk ben ik bij zuivelzaak Reuvers op Erica terecht gekomen en ook in die periode getrouwd. Drie maanden later ben ik zelf met een klein groentewinkeltje op Erica begonnen.

Remmelt Spiegelaar groeide op in een gezin met vijf kinderen: vier meisjes en een jongen. Na de lagere school was het ook voor hem alleen maar werken. Hij begon bij een boer voor dertig cent per uur en werkweken van vijftig uur. Daarna werd hij opperman in de bouw en beul op een persmachine. ,,Toen ik van mijn opa een bakfiets had gekregen, kocht ik groente op de veiling en ging daarmee venten. Via een ponywagen, een paardenwagen en een motorbakfiets werd dat uiteindelijk een ventwagen. Toen wij  de kans kregen om een eigen winkel aan de Zijtak te beginnen hebben wij dat aangegrepen. Later heb ik in wat winkels gewerkt om daarna weer een eigen zaak te beginnen in Emmen. Nadat ik rugklachten kreeg, hebben we alles verkocht en daarna nog een periode op markten in de omgeving gestaan.’’

Ondank de drukke werkzaamheden was Remmelt Spiegelaar fanatiek voetballer bij het toenmalige NAB. De groentewagen werd dan gebruikt als spelersbus. Ook was hij één van de initiatiefnemers voor de oprichting van een computerclub en shantykoor De Naoberzangers. Zijn vrouw vermaakt zich vooral met breien en naar de bingo gaan, maar dat ligt nu ook even stil.