Scène uit een animatie van de nieuwe online-cursus over werk en mantelzorg voor ondernemers.
Scène uit een animatie van de nieuwe online-cursus over werk en mantelzorg voor ondernemers.

Ondernemend Emmen heeft primeur met mantelzorgproject

Algemeen

EMMEN - Hoe combineert een werkgever werk en mantelzorg? Drentse ondernemers die daar informatie over willen, hebben daarvoor nu een digitaal hulpmiddel. Het gaat om een laagdrempelig E-learningtraject waar ze in heel korte tijd alle benodigde kennis kunnen opdoen over het combineren van mantelzorg en werk. 

Het platform met het E-learningtraject werd gelanceerd in Emmen door de Drentse gedeputeerde voor economische zaken, Henk Brink. Hij deed dat tijdens de online-ledenvergadering van de ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen, die vanuit haar expertise op het gebied van werk en mantelzorg nauw betrokken is bij het nieuwe E-learning platform. 

,,Aandacht voor dit thema op de werkvloer kost bijna niets en levert veel op: minder verzuim, meer productiviteit en een hogere werknemerstevredenheid. Ondernemend Emmen zet zich daarom al jaren in om mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te stimuleren bij ondernemers. En daar is dit een onderdeel van,” zegt Herman G. Idema, directeur van Ondernemend Emmen. ,,Het E-learningtraject is weliswaar in Drenthe ontwikkeld en daar zijn we best trots op, maar is bij succes straks ook voor alle andere ondernemers in Nederland online beschikbaar. Want mantelzorg en werk speelt overal.”

Steeds meer werknemers in Nederland zijn tevens mantelzorger. Nu combineert gemiddeld 1 op de 4 werknemers werk en mantelzorg, in de komende jaren stijgt dat naar 1 op de 3. Vaak leidt deze combinatie tot situaties van overbelasting, met ziekteverzuim en uitval als gevolg. Uitval door mantelzorg overbelasting staat nu al in de top-5 van verzuimoorzaken bij bedrijven. Als werkgever kun je er dus maar beter op voorsorteren en mantelzorg de plek geven die het binnen elke onderneming verdient. Dat is niet ingewikkeld maar vraagt wel om aandacht.

Om de drempel voor werkgevers te verlagen. heeft Ondernemend Emmen, samen met Albert Nieuwenhuis van Nieuw Advies en met steun van de provincie Drenthe, een online cursus ontwikkeld. Vier modules, elk bestaand uit vier duidelijke stappen, bieden handvaten waarmee een werkgever meteen aan de slag kan.