Afbeelding

Drenthe is recordaantal bomen en struiken rijker

Algemeen

EMMEN - Landschapsbeheer Drenthe en Plan Boom hebben nog nooit zoveel plantgoed geleverd aan Drentse erfeigenaren, bewonersinitiatieven en vrijwilligersgroepen als dit jaar.

In totaal zijn er 200 verzoeken ingediend, wat neerkomt op bijna 30.000 stuks bosplantsoen. De bomen en struiken die zijn aangevraagd, worden de komende weken bezorgd en in heel Drenthe geplant.

De aanplant van nieuwe bomen en struiken vermindert de CO2-concentratie in de lucht en zorgt voor schaduw en verkoeling. Daarbij versterken ze de veerkracht van de natuur en de biodiversiteit, zodat de natuur de effecten van klimaatverandering beter kan opvangen. Het draagt bij aan de ontwikkeling én het behoud van een groenere en gezondere leefomgeving. Ook laat het recordaantal plantgoedaanvragen de betrokkenheid van inwoners van Drenthe bij de natuur, het landschap en de cultuurhistorie zien.

Onder de noemer Streekbeheer ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe bewoners- en vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor de vergroening van hun eigen woon- en leefomgeving. In verschillende Drentse gemeentes maken deze groepen aanspraak op een zogenaamde stimuleringsregeling, waar vanuit ze beplanting en advies krijgen van Landschapsbeheer Drenthe. Op basis van de wensen en behoeftes van de mensen uit de omgeving, de mogelijkheden in het gebied en de cultuurhistorische kaders wordt samen met lokale initiatiefnemers een werkplan opgesteld. Ook particulieren dragen hun steentje bij. Op verschillende plekken in de provincie ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe grondeigenaren bij het natuurvriendelijk maken en/of (her)inrichten van hun erf.