Afbeelding

Ook Emmen in teken van Orange the World

Algemeen

EMMEN - Ook in Emmen wordt aandacht besteed aan Orange the World, de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. De campagne begint donderdag, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. 

Donderdagmorgen hijst wethouder Guido Rink de Orange the World-vlag op het dak van het gemeentehuis. Op alle gebouwen van de Welzijnsgroep Sedna hangen 16 dagen lang de banners van ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’. 

In Emmen kleurt het ATLAS Theater weer oranje. Hiervoor wordt donderdagavond het  startsein gegeven.

In Emmen wordt verder een training aangeboden, waarin professionals methodes leren om de processen van grensoverschrijdend gedrag te herkennen en dit met jongeren bespreekbaar te maken en samen aan te werken. Er kunnen 20 tot 25 personen meedoen aan de training. Deelnemers zijn docenten van onder meer het Drenthe College, maar ook docenten van andere scholen en jeugdcoaches  van Sedna/Impacter en buurtsportcoaches kunnen deelnemen. De training vindt komend voorjaar plaats.

In Nederland werkt ‘UN Women Nederland’ nauw samen met Zonta en de Soroptimistclubs verspreid over Nederland. UN Women is de VN organisatie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, Zonta en de Soroptimisten zijn clubs van ambitieuze vrouwen die opkomen voor de rechten van vrouwen wereldwijd. Ook werkt ‘UN Women Nederland’ samen met provincies en gemeenten. Emmen is een van deze circa 200 gemeenten.  

Sinds 2019 is Emmen actief tijdens de 16 Days of Action onder de naam Orange Emmen Inmiddels is dit uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van 10 groepen, die ‘nee’ zeggen tegen geweld tegen vrouwen. Deelnemende groepen zijn de Soroptimistclub Emmen, de Syrische Vrouwengroep Emmen, de multiculturele Vrouwengroep Parel, Stichting Maandeeq, jongerencentrum Jimmy’s, Cho50+, Samen, Groenlinks, PvdA, D66 en Het Kopland, een organisatie die vrouwen, maar ook de gezinnen opvangt en begeleidt die met geweld te maken hebben.