Enkele Indonesische verpleegkundigen die aan de slag gaan in Drenthe. (foto: Zorggroep Drenthe)
Enkele Indonesische verpleegkundigen die aan de slag gaan in Drenthe. (foto: Zorggroep Drenthe)

Indonesische verpleegkundigen aan de slag bij Zorggroep Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Veertig studenten verpleegkunde uit Indonesië gaan aan de slag bij Zorggroep Drenthe. 

Het tekort aan zorgprofessionals neemt toe. Zorgaanbieders vissen allemaal in dezelfde vijver en dus moet er anders gedacht, gedurfd en georganiseerd worden. Ook bij Zorggroep Drenthe is het niet zo eenvoudig als een aantal jaren geleden om openstaande vacatures te vervullen. Zorggroep Drenthe start daarom in samenwerking met Yomema, een organisatie die zich richt op de buitenlandse arbeidsmarkt, het studieproject ZorgSaam.

Het project start deze maand met veertig studenten uit Indonesië. Deze studenten zijn bij Zorggroep Drenthe voor tenminste de komende drie jaar inzetbaar binnen de intramurale én extramurale zorg. ,,Wij geloven dat investeren in de studie van buitenlandse studenten met ervaring in de zorg bijdraagt aan de continuïteit van zorg’’, aldus Zorggroep Drenthe.

Het studieproject richt zich op afgestudeerde verpleegkundigen uit Indonesië met hbo-werk- en denkniveau of hoger. Zij hebben in hun thuisland een opleiding tot verpleegkundige afgerond en willen graag een diploma dat wereldwijd geldig is. In Nederland zijn zij op dit moment bevoegd en bekwaam om te werken als verzorgende IG. Omdat zij al een studie hebben gevolgd in hun thuisland, krijgen zij voor hun studie tot hbo-verpleegkundige in Nederland veel vrijstellingen. Daardoor kunnen zij, naast de uren waarop zij op school moeten zijn, ook veel in de zorg werken. Om dit studieproject te kunnen laten slagen is begeleiding onontbeerlijk. Dit wordt vanuit Yomema, Avans+ (dochteronderneming van Avans Hogeschool, het opleidingsinstituut waarmee samengewerkt wordt) en Zorggroep Drenthe georganiseerd. Yomema en Zorggroep Drenthe begeleiden de studenten daarnaast om hun integratie binnen de Nederlandse samenleving te optimaliseren. De studenten huren woonruimte in (een deel van) De Vijverhof, het aanleungebied van De Vijverhof, en in Messchenstaete, beiden locaties van Zorggroep Drenthe in Assen.

De studenten hebben, voordat zij naar Nederland zijn gekomen, een Nederlandse taal- en cultuurcursus gehad; het PreBachelor-programma. Eenmaal in Nederland stromen de studenten in bij Avans+ en lopen zij, als onderdeel van de opleiding tot hbo-verpleegkundige, de verplichte stage bij Zorggroep Drenthe. Daarnaast zitten zij in de schoolbanken om het theoriegedeelte van de Bachelor of Nursing te volgen.

De komst van de studenten is grondig voorbereid. Zo is een studieprojectgroep geformeerd, waarin onder andere functionarissen van het Opleidingscentrum, de afdeling HRM en de locaties zitten. Ook is een projectondersteuner aangesteld. Een afvaardiging van de Molukse gemeenschap in Assen is langs gekomen om zich te laten informeren over het studieproject. Zij zullen gedurende het studieproject betrokken blijven. De studenten zijn geïnformeerd over Zorggroep Drenthe, hun nieuwe woonplaats Assen en over Drenthe en Nederland. Daarnaast zijn er online verschillende bijeenkomsten geweest en hebben de studenten kennisgemaakt met hun nieuwe collega’s.

De studenten uit Indonesië zijn donderdag verwelkomd in Assen. ,,Wij verheugen ons op de samenwerking in het werken en leren en wensen de studenten veel succes en plezier toe’’, aldus Zorggroep Drenthe.