Het bijzonder vormgegeven sedumdak van de stadsboerderij ’t NijeHoff (foto: Theo Berends).
Het bijzonder vormgegeven sedumdak van de stadsboerderij ’t NijeHoff (foto: Theo Berends).

Dak stadsboerderij Emmen in de race voor titel

Algemeen

EMMEN - Het dak van stadsboerderij ‘t NijeHoff in Emmen is genomineerd voor de titel Dak van het Jaar.

Het bijzondere sedumdak van de boerderij aan de rand van de wijk Bargeres en het Noordbargerbos is door de vakbladen Roofs en steilDAK voorgedragen als Dak van het Jaar 2021 in de categorie hellende daken. De titel wordt ook in de categorie platte daken vergeven. De winnaars worden eind maart bekend gemaakt.

Het met de seizoenen mee kleurende bijzonder vormgegeven natuurdak van ’t NijeHoff moet het bij de vakjury opnemen tegen zes andere hellende daken, variërend van een gerenoveerd klooster in Born tot een kerkdak in Oldebroek en een nieuwbouwproject met nul op de meter woningen in Zoetermeer.

Stadsboerderij ’t NijeHoff van Gert-Jan en Rick Nijhoff en architect Hendrik Klinkhamer werd onlangs al winnaar van de Circulariteitsprijs 2021 van Architectuurpunt Drenthe en won de publieksprijs van de Drentse Architectuurprijs 2021.

‘t NijeHoff presenteert zichzelf als een groen en modern melkveebedrijf met een natuurlijke uitstraling. De gebroeders Nijhoff, telgen uit een oud agrarisch geslacht, hebben gekozen voor duurzaam ontworpen gebouwen met veel natuurlijke materialen en toepassing van tal van groene technieken. Zowel in de veehouderij als in de bouwwijze. En de hele boerderij draait op duurzaam opgewekte groene energie. De boerderij heeft echter naast een economische ook een educatieve functie. Er kan geleerd worden over dieren, de natuur, voedselproductie, duurzaamheid en milieu.  De stal is daarom zo ontworpen dat zowel omwonenden als dagjesmensen, toeristen, fietsers op een ongedwongen manier kennis kunnen maken met de gang van zaken in deze bijzondere melkveehouderij.