Deze foto van de Hoofdstraat in Odoorn in 1952 staat op de cover van het tijdschrift.
Deze foto van de Hoofdstraat in Odoorn in 1952 staat op de cover van het tijdschrift.

Veenherinneringen en Ballastput in Spitwa(a)rk

Algemeen

ODOORN - De nieuwe Spitwa(a)rk is uit. Deze keer besteedt het tijdschrift van de historische vereniging Carspel Oderen onder meer aandacht aan veenherinneringen uit Valthe, de Ballastput en de jeugdraad in Tweede Exloërmond.

Albert Grooten uit Tweede Exloërmond schreef een artikel over het veenwerk en de brandstoffenhandel in Valthe. Geert Komduur leverde een verhaal over hoe zijn opa en zijn broer in begin vorige eeuw heimelijk de betaalde liefde in Exloo bespiedden. Roel Sanders gaat ook terug naar zijn jeugd. Hij vertelt hoe zij zich vermaakten bij de Ballastput. Deze locatie werd later een vuilstort.

Op de middenpagina staat een foto van de kleuterschool van Zandberg uit 1974. Jan Wierenga’s column Rondblik gaat over vuursteen. In Herkent u het nog staat deze keer een reactie van Jantje en Geert Schuurman over bewoning van een deel van het Zuiderdiep in Tweede Exloërmond.

Uit de krant gaat over het 25-jarig bestaan van de jeugdraad in Tweede Exloërmond, bijna zestig jaar geleden.
Oderen verandert duikt in de geschiedenis van café L. Bosch in Valthermond. 

Leden van de vereniging ontvangen het blad gratis. Spitwa(a)rk is verder onder meer verkrijgbaar bij de Readshop in Emmermeer en de bibliotheek in Odoorn.