Het diamanten paar Tiny en Anne van der Leest uit Emmer-Compascuum (foto Bennie Wolbers).
Het diamanten paar Tiny en Anne van der Leest uit Emmer-Compascuum (foto Bennie Wolbers).

Diamanten paar in Emmer-Compascuum: Tiny en Anne van der Leest

Algemeen

EMMER COMPSCUUM - Tiny (84) en Anne van der Leest (91) uit Emmer-Compascuum hebben zondag hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd.

Tiny Sturre werd op 1 september 1937 in Odoorn geboren in een gezin waarvan de vader als postbode actief was. Ze was de jongste in een rijtje van vier meisjes en één jongen. Na de lagere school en huishoudschool Prinses Marijke in Emmen, werkte zij tot aan haar trouwen als winkelbediende bij fotozaak Ab Meilink in Emmen. Ook was zij jarenlang actief in het winkeltje in het oude ziekenhuis en vrijwilliger voor de Zonnebloem en bestuurslaid van de Christelijke Plattelands Vrouwen.

Anne van der Leest is een geboren Compascumer en was de derde in een rij van twee zonen en zes meisjes in een boerengezin aan De Runde. Na de lagere school volgde hij een opleiding op de Landbouwwinterschool in Emmen. Dat betekende in de zomermaanden werken op de boerderij en in de wintermaanden naar school. Ook na zijn trouwen bleef hij jarenlang op de boerderij werken.

Tiny en en Anne leerden elkaar kennen op een ontmoetingsdag van de gereformeerde kerk in Hoogeveen. Het klikte eigenlijk vanaf het begin en na twee jaar verkering werd er getrouwd. Na ongeveer tien jaar huwelijk bouwden de twee een eigen huis aan de Runde in Emmer-Compascuum, dat twee jaar geleden werd verlaten voor een appartement in MFC De Deele in het centrum. 

In hun jeugdjaren waren Tiny en Anne allebei erg sportief. Anne werd als lid van gymvereniging Prinses Marijke zelfs nog noordelijk kampioen turnen op de brug. Later voetbalde hij bij CEVO en CEC. Ook was hij actief voor de Protestants Christelijk Ouderen Bond (PCOB) en ouderling bij de Gereformeerde Kerk aan De Runde. Verder waren tuinieren, kippen en vogels liefhebberijen. Tiny was lid van gymvereniging Oranje Nassau  Emmen. 

Het echtpaar heeft vier zonen gekregen, die met hun partners voor elf kleinkinderen hebben gezorgd. Burgemeester Eric van Oosterhout kwam gisteren op bezoek om het diamanten paar persoonlijk te feliciteren.