De hunebedden-fietsexcursie voert de deelnemers door een prachtig natuurgebied.
De hunebedden-fietsexcursie voert de deelnemers door een prachtig natuurgebied.

Fietsexcursie langs hunebedden Emmen

Algemeen

EMMEN - Staatsbosbeheer organiseert op 18 en 22 september een fietsexcursie langs de hunebedden in de omgeving van Emmen. 

De tocht staat onder leiding van een gids en voert langs de mooiste historische plekjes van boswachterij Emmen. De totale lengte is zo’n 14 kilometer. Onderweg passeren de deelnemers verschillende zichtbare sporen uit het verleden.

In boswachterij Emmen zijn meerdere hunebedden en grafheuvels te vinden. Hunebedden zijn de oudste monumenten die Nederland heeft. In de IJstijd werden grote keien naar Drenthe meegevoerd en daarvan werden de hunebedden gebouwd vlakbij nederzettingen van het Trechterbekervolk. Ze werden gebruikt als grafkamers.

Tijdens de fietsexcursie wordt er vijf keer gestopt en een korte wandeling gemaakt om de historische monumenten te bekijken, waarbij de gids informatie geeft. Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar. De excursie start op woensdag om 14.00 uur en op zaterdag om 10.00 uur. De tocht duurt ongeveer twee uur. 

De kosten bedragen 6 euro per persoon en men dient zelf een fiets mee te nemen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.staatsbosbeheer.nl/hondsrug. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er slechts 10 deelnemers mee. Er wordt gestart op de parkeerplaats van de Emmerdennen aan de Boermarkeweg.