Ondernemer Klaas Bos (rechts) met student Niels Komies. Foto: Robert Smit.
Ondernemer Klaas Bos (rechts) met student Niels Komies. Foto: Robert Smit.

Studenten Digitale Werkplaats Drenthe leveren eerste digitale oplossing

Algemeen

EMMEN - In de Digitale Werkplaats Drenthe (DWD) werken studenten van verschillende hbo- en mbo-scholen samen met ondernemers aan digitale vraagstukken. De DWD is sinds een paar maanden los en nu al worden er successen geboekt. 

De eerste projectgroepen hebben hun eindproducten gepresenteerd. De Drentse ondernemers krijgen oplossingen voor hun digitale vraagstukken en de studenten doen interessante praktijkervaring op. De DWD is een samenwerkingsverband van NHL Stenden Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, de provincie Drenthe, Drenthe College en het Alfa-college.

Klaas Bos van het bedrijf Caramba: ,,Wij leveren reinigingsmiddelen aan wasstraten. Om stappen vooruit te kunnen maken als bedrijf moest het inkoopproces verder geautomatiseerd worden. Het was heel veel werk om alle voorraden bij te houden. Wat is op voorraad of in bestelling en nog niet geleverd? Naar welke producten is veel vraag? Wat is het seizoenspatroon? Daarbij slokt elke dag het bedrijf runnen, alle tijd op. Dus het lukte ons niet om een stap vooruit te maken. De studenten hebben een programma ontwikkeld waardoor wij nu met een druk op de knop alles inzichtelijk hebben. Studenten zijn zo handig met automatiseren. En ook de samenwerking verliep soepel: we spraken elkaar iedere week even kort via Teams. Ik ben ontzettend blij met het eindproduct.”

Ook de studenten zijn blij met de echte opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Niels Komies doet de hbo-opleiding Informatica en was vice-voorzitter van zijn projectgroep: ,,Het is natuurlijk vrij spannend omdat we een externe opdrachtgever hadden en je product in de echte wereld wordt gebruikt. We hebben data in een database gestopt en aan de hand van alle variabelen die meespelen in het inkoopproces een berekening gemaakt. Het programma kan daardoor nu berekenen wat een goede inkoop van een product is. We hebben daarvoor gebruik gemaakt van algoritmes.”

Online kunnen ondernemers alvast een inschatting maken hoe ze er digitaal voorstaan. Op de website www.digitalewerkplaatsdrenthe.nl staat een benchmark die gemaakt is door Ik Ben Drents Ondernemer. Na het invullen daarvan krijgen de ondernemers direct een rapport met verbetertips en een overzicht van partners die daarbij kunnen helpen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via een prescan na te gaan of de digitaliseringsvraag past binnen DWD. Projectleider DWD, Edwin Elferink: ,,Het onderwijs is weer begonnen dus ondernemers kunnen ons weer inschakelen.”