Gerrit van Goor in actie tijdens het rakustoken.
Gerrit van Goor in actie tijdens het rakustoken.

Demonstratie rakustoken in Emmer-Compascuum

Algemeen

EMMER-COMPASCUUM - Gerrit van Goor geeft op zaterdag 14 augustus in Emmer-Compascuum een demonstratie rakustoken. Er zal worden gestookt bij Galerie Beeldbrengers van 10.00 tot 13.00 uur, echter alleen bij goed weer.

Bij rakustoken wordt biscuit-gebakken werk met daarop raku-glazuur in een buitenoven geplaatst. Deze wordt met op gas tot een temperatuur van zo’n duizend graden gestookt. Als het werk roodgloeiend is, wordt het er met een speciale raku-tang uitgehaald en in een metalen ton met zaagsel geplaatst en afgedekt met een deksel. De hitte die uit de werkstukken komt, maakt dat het zaagsel spontaan gaat branden. Als het vuur de zuurstof in de ton verbruikt heeft, trekt ook de zuurstof uit het aardewerk en het glazuur. Daardoor ontstaat de speciale craquelé uitstraling van het raku-aardewerk. Na 15 minuten moet het werkstuk buiten afkoelen, eventueel met water. Vervolgens worden het overtollige zaagsel en roet eraf gepoetst.

Rakustoken is een leuk proces om te doen én te zien, het resultaat is iedere keer weer een verrassing. Iedereen is welkom om mee te genieten van dit schouwspel, maar gezien de hitte en het vuur wel op afstand.

Bezoekers kunnen ook zelf werken met klei. Er zijn begeleiders aanwezig die uitleg geven. Zelf aan de slag kan van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Opgave vooraf is nodig en kan door een bericht te sturen naar via beeldbrengers@gmail.com.

Van Goor exposeert momenteel keramiek bij Beeldbrengers, samen met Erna Savenije van wie schilderijen te zien zijn. De galerie is gevestigd aan het Oosterdiep Westzijde 7A in Emmer-Compascuum.

Een raku-werkstuk, nog roodgloeiend omdat het net uit de oven is gehaald.