Tashi Norbu leert de deelnemers de fijne kneepjes van het Boeddha-schilderen.
Tashi Norbu leert de deelnemers de fijne kneepjes van het Boeddha-schilderen.

Tibetaanse schilderworkshops in Rensenpark

Algemeen

EMMEN - Het Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst in het Rensenpark in Emmen organiseert de komende tijd Tibetaanse schilderworkshops. De eerste is op zondag 8 augustus. Kunstenaar Tashi Norbu leert de deelnemers de fijne kneepjes van het Boeddha-schilderen.

Tashi Norbu wil graag zoveel mogelijk Emmenaren kennis laten maken met de Tibetaanse kunst en cultuur. Er is in de verschillende workshops plek voor in totaal 200 deelnemers. Door sponsoring van het VSB Fonds is deelname gratis, inclusief een canvas van 50x50, schildermateriaal en een kleine lunch. 

Om 11.00 uur wordt begonnen met een Tibetaans ritueel en uitleg over de basisprincipes van het schilderen van een Boeddha. Daarna maken de deelnemers de basisopzet en kiezen ze hun eigen kleuren. Na de lunch wordt verder gewerkt aan het schilderij onder leiding van de kunstenaar en zijn team.

De workshop wordt tegen 16.00 uur afgesloten met een Tibetaanse ceremonie waaronder het schrijven van Tibetaanse sutra’s op het schilderij door Tashi Norbu. Tibetanen geloven dat hiermee de energie en de geest van de Boeddha aan het schilderij wordt meegegeven.

De kunstwerken van de 200 deelnemers aan de workshops worden beoordeeld. De deelnemer met het beste resultaat wint een schilderij van Tashi Norbu ter waarde van 3000 euro. Er zijn ook prijzen voor de nummer twee en drie.

Tashi Norbu volgde zowel een traditionele Tibetaanse opleiding aan het hof van de Dalai Lama in de Himalaya als een opleiding hedendaags kunst in België. Oost en west ontmoeten elkaar in zijn kunst. In 2017 heeft hij het Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst in het Rensenpark opgericht. Naast live-painting in het museum en het strooien van een traditionele zandmandala, maakt de kunstenaar ook standbeelden van afvalmateriaal om aandacht te vragen voor het milieu en ontbossing.

Opgeven voor de workshops kan bij de receptie van het museum of per email info@mocta.org.