Het jacobskruiskruid lijkt heel lieflijk maar is voor dieren een sluipmoordenaar.
Het jacobskruiskruid lijkt heel lieflijk maar is voor dieren een sluipmoordenaar.

LTO Noord wil actie tegen ‘sluipmoordenaar’

Algemeen

DRENTHE - Boerenorganisatie LTO Noord wil dat overheden meer werk maken van de bestrijding van jacobskruiskruid. De geelkleurige plant kan dodelijk zijn voor paarden, koeien en varkens. LTO Noord spreekt van een ‘sluipmoordenaar’.

Overheden gaan steeds meer over op ‘ecologisch maaibeleid’ wat betekent dat er minder gemaaid wordt en planten in de bermen de kans krijgen volop tot bloei te komen. ,,Wij vinden de biodiversiteit belangrijk en willen ook dat planten groeien, maar we willen niet dat de giftige planten groeien. Overheden moeten aan de slag met een intelligent maaibeleid: specifiek maaien op plekken waar veel jacobskruiskruid voorkomt’’, zegt Jan Teade Kooistra, regiobestuurder van LTO Noord.

Verschillende boeren hebben veel last van het jacobskruiskruid. Jan Boesjes, melkveehouder uit Dalen, ziet met lede ogen hoe de plant weer oprukt. ,,Vorig jaar hebben wij al een perceel vol gehad. Dat moesten wij toen bespuiten terwijl we dat liever niet doen. Het gevolg is dat we het gras hebben moeten weggooien en dat de rode klaver dood is gegaan. Dat brengt ook kosten met zich mee’’, aldus Boesjes. 

Het jacobskruiskruid is bijna niet handmatig te verwijderen, waardoor boeren en tuinders noodgedwongen gewasbeschermingsmiddelen moeten inzetten. De verspreiding van de plant is zo’n vijftien jaar geleden op gang gekomen doordat de plant in bloemrijke mengsels werd uitgezaaid. LTO Noord heeft destijds in alle provincies met groenbeheerders maatregelen ter bestrijding afgesproken. ,,De scherpte in de uitvoering van deze afspraken lijkt nu te verslappen. Het gevolg is dat de plant zich in rap tempo verspreid, met alle gevolgen van dien’’, aldus LTO Noord, die de situatie ‘onacceptabel’ vindt.