Hunebed De Papeloze Kerk, een prehistorisch monument op het Sleenerzand (foto Ineke van Os).
Hunebed De Papeloze Kerk, een prehistorisch monument op het Sleenerzand (foto Ineke van Os).

Duik in het verleden van het Sleenerzand

Algemeen

SCHOONOORD - Staatsbosbeheer Emmen-Sleen organiseert op 28 juli en 4 augustus een wandelexcursie door boswachterij Sleenerzand. Er wordt gelopen onder leiding van een gids die onderweg vertelt over de vele zichtbare sporen uit het verleden. 

De geschiedenis van het Sleenerzand is rijk. Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een oerwoud. Deze Trechterbekers, zo genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwden hunebedden van granieten zwerfkeien. Het hunebed De Papeloze Kerk, een mega-exemplaar met een deksteen van 25.000 kilo, is hiervan een goed voorbeeld. Uiteraard voert de excursie langs die prehistorische monument.

Een bijzondere stop is ook de Galgenberg waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden. 

Tijdens de wandeling neemt de gids van Staatsbosbeheer de deelnemers op een reis terug in de tijd. De tocht is geschikt voor het hele gezin, jong en oud. Er wordt veel verteld over de archeologie van het Sleenerzand.

De wandelexcursie start op beide dagen om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Online aanmelden is noodzakelijk en kan via www.staatsbosbeheer.nl/sleenerzand.. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maximaal 15 deelnemers mee. De start is op parkeerplaats Bos van de toekomst aan de Slenerweg in Schoonoord.