De LOFAR-superterp bij Exloo.
De LOFAR-superterp bij Exloo.

Borger-Odoorn presenteert nieuwe projecten

Algemeen

ODOORN - De gemeente Borger-Odoorn heeft twee nieuwe projecten gepresenteerd. Het gaat om de Blue Zone Innovation en de Open Science Hub Exloo.

De projecten maken deel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Hiermee pakken gemeentes en de provincie samen met lokale partners verschillende zaken aan op het gebied van wonen, werken en welzijn.

Bij de Blue Zone Innovation gaan studenten en ondernemers in een werkplaats in Exloo samenwerken om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor de gezondheids- en de vrijetijdssector. Met slimme opleidingen worden verbindingen gelegd tussen zorg en welzijn en vitaliteit aan de ene kant, en modern en innovatief toerisme aan de andere kant. Het verbindende thema is de stimulering van een gezonde leefstijl bij inwoners en bezoekers. 

De Open Science Hub De Oerknal wordt een levendig en innovatief centrum, dat wetenschap en techniek op een attractieve en laagdrempelige wijze toegankelijk maakt voor jongeren. ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. ontwikkelt de tentoonstelling, waar kinderen met ‘gamification’ worden uitgedaagd zelf met techniek aan de slag te gaan. De Oerknal is bovendien een mooie toevoeging aan het toeristische aanbod op de Hondsrug. Door de combinatie met ASTRON’s radiotelescoop LOFAR wordt het technisch-innovatieve karakter van het gebied ook bij de bezoekers van buiten de regio onder de aandacht gebracht. Het project maakt deel uit van het actiepunt Jeugd en Techniek van de Regio Deal voor het ontwikkelen van een bredere en sterkere basis voor techniekonderwijs voor de jeugd in de regio. 

Wethouder Nynke Houwing van Borger-Odoorn: ,,Met deze projecten hopen we onze jonge inwoners al doende te stimuleren en te inspireren om nu al verder te kijken in hun toekomst. Want door kinderen vanaf jonge leeftijd in contact te brengen met techniek wordt het vanzelfsprekender om voor een technische opleiding te kiezen.”