Een van de werken van Joop Vos.
Een van de werken van Joop Vos.

Expositie Arendsoog te zien in De Fabriek

Algemeen

EMMEN - In de grote en kleine zaal van De Fabriek in Emmen is tot en met 11 juli de tentoonstelling Arendsoog te zien met schilderkunst van Pieter Immenga en Joop Vos.

Het werk van Pieter Immenga en Joop Vos laat zich niet gemakkelijk duiden. Hoewel de schilderijen zeer verschillend zijn in formaat, materiaal en werkwijze tonen ze verrassend veel overeenkomsten. Beide kunstenaars zijn zich bewust van de kracht van de suggestie. Op geheel eigen wijze sturen zij met hun kwast onze blik en laten ze onze ogen over de doeken dwalen. De titel Arendsoog geeft de scherpte van die blik weer.

,,Het tekenen en schilderen is voor mij eigenlijk nadenken’’, vertelt Immenga. ,,Niet met mijn hoofd, of met woorden, maar met potlood, met verf. Alles komt eigenlijk voort uit een nieuwsgierigheid naar het gewone. Het is een soort mijmeren. Niet zozeer poëtisch bedoeld als wel concreet.’’

Immenga wil voor de hand liggende beelden maken. Eenvoudige vormen zoals een lichtbundel, een trompetvorm, een boom of kleine voorwerpen met licht en schaduw. Het onvoorspelbare, het intuïtieve interesseert hem. De drang om vorm te geven levert een soort ontmoeting op. Een ontmoeting met het lege rechthoekje van het papier of het doek. Een ontmoeting met de dingen. Het tekenen en schilderen is met elkaar verbonden. In zijn tekeningen overheerst de nieuwsgierigheid. In zijn schilderijen worden conclusies nog eens herbeleefd. De schilderijen zijn een speelse heroverweging van de tekeningen, met verf, hoewel zonder uiterlijke overeenkomst. Hij beschouwt beide als autonoom.

,,Het zijn eigenlijk abstracte landschappen’’, vertelt Joop Vos. ,,De wolken, bergflanken, windvlagen die ik me tijdens het schilderen voorstel, maken het mogelijk om te focussen en om het werk toegankelijk te houden. De natuurlijke elementen zijn als zodanig niet direct herkenbaar. Hooguit is er een vermoeden.’’