Veel zzp-ers in cultuur zijn ook actief als gastdocent. Ze kunnen zich nu laten bijspijkeren in het online lesgeven (foto K&C).
Veel zzp-ers in cultuur zijn ook actief als gastdocent. Ze kunnen zich nu laten bijspijkeren in het online lesgeven (foto K&C).

Cultuurdocenten krijgen bijles over online lesgeven

Algemeen

DRENTHE - Zzp-ers die werkzaam zijn op het gebied van cultuureducatie in Drenthe en Groningen, kunnen een gratis cursus volgen. Ze leren hier hoe ze online en offline onderwijs het beste kunnen combineren.

De zzp-ers zijn vaak actief als gastdocent op scholen. Vanwege corona moesten zij omschakelen naar online alternatieven. Dat was niet voor iedereen even makkelijk. De verwachting is dat de combinatie online en offline ook na corona blijft, omdat dit een mooie aanvulling kan opleveren. Voorbeelden zijn online muzieklessen en virtuele museumbezoeken. Om de lessen optimaal te laten verlopen, krijgen de zelfstandige cultuurdocenten nu een cursus digitale vaardigheid aangeboden.

Marieke Vegt, directeur van Stichting van Kunst & Cultuur, verwacht dat veel zzp-docenten zullen deelnemen aan de cursus. ,,Zzp-ers kunnen niet alleen gratis deelnemen, maar ze krijgen na afloop ook een bescheiden bedrag om het geleerde in de praktijk toe te passen. We worden hierbij begeleid door experts van het Digitaal Expertisecentrum Nederland en het Landelijke Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst”, aldus de K&C-directeur.

Behalve aan digitale werkvormen en het interactief leren, met en zonder beeldscherm, besteedt de cursus ook aandacht aan nieuwe verdienmodellen. ,,Zodat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen treden en weten hoe ze scholen het beste kunnen benaderen om hun diensten aan te bieden”, aldus Vegt.

In Drenthe en Groningen zijn circa 300 zzp-ers actief in het cultuuronderwijs, zo heeft K&C berekend. Per provincie kunnen minimaal 30 en maximaal 76 zzp-ers deelnemen. Aanmelden kan na de zomervakantie.

Het gratis programma is mogelijk omdat het Fonds voor Cultuurparticipatie een subsidieaanvraag van 70.000 euro van Stichting Kunst & Cultuur en Compenta heeft goedgekeurd.