Het project 'Kerstverhaal', een film die gemaakt is Emmer-Compascuum, is een van de kanshebbers voor de prijs.
Het project 'Kerstverhaal', een film die gemaakt is Emmer-Compascuum, is een van de kanshebbers voor de prijs.

Nog vier kandidaten voor Waarderingsprijs gemeente Emmen

Algemeen

EMMEN - Er zijn nog vier projecten in de race voor de Waarderingsprijs van de gemeente Emmen. Tot en met 30 juni kunnen inwoners hun stem uitbrengen. 

Met de Waarderingsprijs wil de gemeente inwoners belonen voor hun inzet voor hun dorp of wijk. In totaal werden acht initiatieven voorgedragen, waarvan er uiteindelijk vier door de jury werden genomineerd. 

Burgemeester Eric van Oosterhout: ,,Ook in coronatijd zijn er mooie initiatieven uitgewerkt. Of misschien wel juist door corona waardoor mensen meer thuis zaten en meer oog hadden voor hun naaste omgeving. Je ziet de betrokkenheid in onze hele gemeente. Meerdere dorpen hebben een initiatief ingeleverd. Vorig jaar is er meer dan 700 keer gestemd. Ik roep onze inwoners op om ook deze keer te gaan stemmen.’’

Een van de genomineerde projecten is ‘Ouderen en het Griendtsveenpark’. Twee dagen per week komen thuiswonende ouderen uit de omgeving naar het Griendtsveenpark. Samen met vrijwilligers maken ze een praatje, doen ze een spelletje, maken ze de lunch en wandelen ze. Ondertussen genieten ze van de vele dieren, de rust en de natuur. De mantelzorgers van deze ouderen kunnen hierdoor een dagje vrij nemen. Daarnaast onderhouden zo’n 40 vrijwilligers het park en zorgen ze voor de dieren. Het Griendtsveenpark is gratis, rolstoelvriendelijk en voor alle leeftijden te bezoeken. 

De tweede kanshebber is het project ‘Kerstverhaal’. Een aantal vrijwilligers uit Emmer-Compascuum heeft het oude kerstverhaal van Jozef en Maria vertaald naar het leven van nu. Dit verhaal hebben zij in kleine groepjes opgenomen in het dorp en in natuurgebied De Runde en verwerkt tot een film. Op deze manier hebben zij het kerstverhaal op een leuke manier onder de aandacht weten te brengen in deze coronatijd. Tegelijk zijn de ondernemers in het dorp, die het moeilijk hadden door de coronatijd, extra onder de aangebracht bij hun dorpsgenoten door daar ook filmopnames te maken. Zo deden Maria en Jozef inkopen bij de winkels in het dorp en werkte Jozef als timmerman bij de Hubo. Vele vrijwilligers van 0 tot en met 75 jaar hebben meegedaan en hun dorpsgenoten een kerstgevoel thuis gegeven. 

De derde genomineerde is het project ‘Boerenkatjes’. In Schoonebeek zetten twee vrijwilligers zich in om het grote aantal boerenkatten te verminderen. Zij vangen de dieren en zorgen dat er niet te veel kittens komen. Zo voorkomen ze ook dat deze katten zwerfkatten worden. Sommige kittens krijgen een nieuwe plaats om te wonen. De vrijwilligers werken hierbij samen met de boeren en de dierenarts. De vrijwilligers zetten zich in om mee te werken aan het doel van Stichting Zwerfkatten Nederland om Nederland in 2040 zwerfkatvrij te hebben, om de gezondheid van de boerenkat te optimaliseren en inteelt en ziektes onder boerenkatten tegen te gaan. 

De laatste kanshebber is een project in het natuurgebied De-Veenstee Klazienaveen-Noord. Dit is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Plaatselijk Belang heeft hier rustplaatsen gecreëerd, inlaatplekken voor boten aangelegd, een visvijver aangelegd die ook geschikt is voor mensen in een rolstoel, watertappunten en een bewegingsplein gemaakt. 

Elke inwoner van de gemeente Emmen kan stemmen op één initiatief. Het initiatief met de meeste stemmen wint de Waarderingsprijs en een cheque van 1.000,-. Vorig jaar was dit een project ter stimulering van de biodiversiteit in Oranjedorp. De bekendmaking van de winnaar is tijdens de waarderingsavond voor Erkende Overlegpartners in het najaar. Stemmen kan digitaal of op papier. Inwoners die op papier willen stemmen kunnen bellen met telefoonnummer 14 0591 of een formulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Meer informatie staat op gemeente.emmen.nl/waarderingsprijs