Nederland -  Hooghalen - Drenthe - 24-05-2018

Herinneringscentrum Kamp Westerbork.


Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork /
Sake Elzinga
Nederland - Hooghalen - Drenthe - 24-05-2018 Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork / Sake Elzinga

Drentse musea bieden scholen online programma

Algemeen

EMMEN - De Drentse musea hebben een online programma samengesteld dat aangeboden wordt aan scholen.

Jaarlijks bezoeken duizenden Drentse basisschoolleerlingen en ruim 2.000 Drentse vmbo’ers de grote culturele instellingen in de provincie. Dit gebeurt via het project Culturele Mobiliteit. Nu een bezoek aan de musea niet mogelijk is, bieden de musea Culturele Mobiliteit in de klas. Dat is een aantal digitale lessen en gastlessen waarin leerlingen toch kennis kunnen maken met het Meisje van Yde, de prehistorie en bijvoorbeeld het leven in de proefkolonie. 

Culturele Mobiliteit biedt educatieve programma’s in het Gevangenismuseum, museum De Buitenplaats, museum De Proefkolonie, Drents Archief, Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Hunebedcentrum. Het biedt leerkrachten de mogelijkheid om kunst en erfgoed tastbaar te maken voor alle leerlingen. Leerlingen maken zo onder andere kennis met de verhalen uit de Canon van Drenthe en beeldende kunst. In de musea worden ze uitgedaagd om zelf dingen te onderzoeken en hun creativiteit te gebruiken. In de online programma’s gebeurt hetzelfde.
Scholen kunnen in een 360 graden ontdekkingstocht kinderen kennis laten maken met de 18e-eeuwse bewoners van het Ontvangershuis in Assen. Ze kunnen ook een archeoloog in de klas halen of leerlingen in een online-quiz een eeuwenoud raadsel in het archief laten oplossen. Scholen kunnen kiezen voor een gastspreker in de klas die vertelt over de Tweede Wereldoorlog en leerlingen kunnen hun eigen Proefkolonie bouwen in een spannend computerspel van Museum De Proefkolonie. Het jubilerende Museum De Buitenplaats biedt gratis lesbrieven en creatieve opdrachten rond een kunstwerk.