Spits Luka Adzic stormt langs twee tegenstanders de zestien binnen (foto Bennie Wolbers).

FC Emmen pakt laatste strohalm: 3-1 winst op SC Heerenveen

EMMEN - FC Emmen heeft rechtstreekse degradatie uit de eredivisie afgewend door vanmiddag met 3-1 te winnen van SC Heerenveen. Zondag is de laatste competitieronde en volgt uit tegen VVV Venlo de ontknoping.

Tegenstander Sc Heerenveen had nog een klein kansje om bij de eerste acht te eindigen en de play-offs te halen. De Friezen gingen dan ook voor de winst, maar FC Emmen kwam na een kwartier spelen op voorsprong. Na een mooie dieptebal van Jari Vlak op Michael de Leeuw werd de Emmer aanvaller binnen de zestien door Ibrahim Dresivic in het gezicht geraakt. De strafschop werd door Sergio Peña benut. Vijf minuten later zag het er nog beter uit voor de thuisclub, toen een overtreding van Lassche Schone op Jari Vlak met rood werd bestraft.

In overtal kon FC Emmen meer druk zetten en het spel speelde zich vooral af op de helft van de Friezen. Michael de Leeuw had de wedstrijd al voor de thee in het slot kunnen gooien, maar schoot vrij voor Mulder hoog over. Jari Vlak zag zijn schot in handen van doelman Erwin Mulder verdwijnen.

De tweede helft begon met een aanvallend Heerenveen, maar dat leverde niet meer op dan een hoekschop. In de 52e minuut kreeg FC Emmen opnieuw een strafschop na een handsbal binnen de zestien. Sergio Peña was vanaf de stip opnieuw koelbloedig: 2-0. FC Emmen bleef in overtal de bovenliggende partij, maar verder dan een aantal hoekschoppen kwam het niet. In de 54e minuut leek de 3-0 in de maak, maar Nick Bakker kwam net enkele centimeters te kort om een voorzet van Michael de Leeuw binnen te tikken.

Hierna volgde een fase waarin SC Heerenveen aandrong en dreigde de aansluitingstreffer te vallen. FC Emmen-trainer Dick Lukkien besloot te wisselen en zag hoe invaller Michael Laursen twee goede mogelijkheden onbenut liet. Sergio Peña liet korte daarna zien hoe het wel moet, en plaatste een afvallende bal vanaf een meter of twintig hard en laag in de hoek. Hij schreef daarmee en onvervalste hattrick op zijn naam. Jammer was dat hij in de slotfase een foutje maakte waardoor Benjamin Nygren in de 88e minuut nog voor een tegentreffer zorgde.

Zondag kan FC Emmen in Venlo het vege lijf redden als het zelf wint van VVV Venlo en Willem II thuis verliest van Fortuna Sittard dat nog een miniem kansje heeft op de play-offs. Lukt dat niet, dan staan FC Emmen in de play offs nog twee belangrijke wedstrijden te wachten voor klassebehoud.