De nieuwe ketels worden op hun plaats gezet (foto Van Oost Media).
De nieuwe ketels worden op hun plaats gezet (foto Van Oost Media).

Nieuwe zuiveringsketels voor WMD op Noordbargeres

Algemeen

EMMEN - Bij het drinkwaterproductiestation van WMD op de Noordbargeres in Emmen zijn gisteren vier enorme ketels geplaatst. Ze zijn nodig voor het zuiveringsproces.

De ketels kwamen rond middernacht per dieplader aan in Emmen vanuit Drachten. Ze zijn in België geproduceerd en per schip naar Drachten vervoerd. Eind mei verwacht WMD nog eens vier nieuwe ketels. Daarna volgt de testfase van de installatie, die vanaf volgend jaar volledig operationeel moet zijn. 

De nieuwe ketels gaan functioneren als actieve koolfilters. Ze halen diverse verontreinigingen uit het opgepompte grondwater. Het gaat om een extra zuiveringsstap die WMD toevoegt om ook in de toekomst drinkwater van de allerhoogste kwaliteit te kunnen leveren. Zelf spreekt het WMD van ‘het Drentse goud’.

De ketels zijn 4,5 meter in doorsnee en 9,5 meter hoog. Het transport was dan ook een bijzonder gezicht. Op de Noordbargeres zijn de ketels in een kelder van 4 meter diep geplaatst, zodat de hoogte boven het maaiveld bijna gehalveerd wordt.