Mouhamed Baparape Ali is bezig met het inrichten van de etalage van de mini-expositie. Foto: Ali Zingstra.
Mouhamed Baparape Ali is bezig met het inrichten van de etalage van de mini-expositie. Foto: Ali Zingstra.

Benin-expositie in Emmen

Algemeen

EMMEN - Als opwarmertje voor een grote Benin-expositie die verschoven moet worden tot na de lockdown zijn in de Kleepassage tegenover de ANWB in winkelcentrum De Weiert in Emmen twee etalages ingericht met allerlei spullen uit Benin.

De geplande expositie is een initiatief van Kees Berkman uit Amsterdam en Rosemarie Merz uit Tubbergen van de organisaties Ben-in-Connection en United we stand for Africa. Berkman heeft 38 jaar in Benin gewerkt en veel spullen verzameld.

De expositie zal op meer plekken in Nederland plaatsvinden, maar Emmen heeft de primeur vanwege inwoner Mouhamed Baparape Ali, de voormalige parkwacht van het Rensenpark, maar ook kroonprins in Kandi in Noord Benin.

De expositie laat de bezoeker kennismaken met niet Westerse cultuur en cultureel erfgoed. Naast de geschiedenis van de slavernij en het koloniaal verleden beoogt de expositie ook een inkijk te geven in het huidige leven van Benin rond thema’s als beroepen, landbouw, handwerkindustrie, godsdienst (zoals voodoo) en transport.