Klazienaveners Rika en Dirk de Lange zijn al 60 jaar een paar (foto Bennie Wolbers).
Klazienaveners Rika en Dirk de Lange zijn al 60 jaar een paar (foto Bennie Wolbers).

Rika Kroeze en Dirk de Lange al 60 jaar een paar

Algemeen

KLAZIENAVEEN - ,,Geluk begint als je trouwt met wie je lief hebt en komt tot bloei als je lief hebt met wie je getrouwd bent.” Deze mooie spreuk staat op de uitnodigingskaart ter gelegenheid van het 60-jarig huwelijk van Rika Kroeze (84) en Dirk de Lange (83) in Klazienaveen. Zondag bereikten ze deze diamanten mijlpaal.

Rika en Dirk leerden elkaar - zoals  velen in Klazienaveen - kennen tijdens de bekende wandelingen van brug tot brug. Daar raakten Rika en haar vriendin in gesprek met Dirk en zijn kameraad. Rika had echter in eerste instantie haar laten vallen op de kameraad van Dirk, maar het was Dirk die plotseling met haar ring in de hand liep. ,,Je krijgt hem terug als ik je naar huis heb gebracht’’, was de reactie van Dirk. Het gevolg was dat de twee verkering kregen en na ruim drieënhalf jaar elkaar het ja-woord gaven. Het echtpaar kreeg vier dochters en één zoon. Inmiddels is de familie De Lange uitgebreid met acht kleinkinderen en één achterkleinkind.

Rika werd als vijfde in de rij van negen kinderen geboren in Klazienaveen en ging na de lagere school werken in de Ford Schoenfabriek in haar woonplaats. Tien jaar later, toen ze in het huwelijksbootje stapte, moest ze noodgedwongen stoppen omdat de fabriek geen getrouwde vrouwen in diens wilde hebben.

Dirk werd geboren in Weiteveen als derde in een gezin met nog twee broers en twee zussen en ging na de lagere school het veen in, totdat de dienstplicht hem naar Ossendrecht riep en later Havelte waar hij afzwaaide. Hij kwam toen bij de DUW terecht, maar koos na korte tijd voor een omscholing tot timmerman. Dirk werkte afwisselend bij Van Oss en Van Es en ook nog vijf jaar in Duitsland. 

In 1979 werden Dirk en Rika eigenaar van een kippenbedrijf, maar dat moesten ze vier jaar later noodgedwongen opgeven. Dirk bleef  wel in de eierhandel en was ruim twintig jaar bij de weg met een winkelwagen. In die periode was Rika jarenlang actief met een winkeltje in de Dillenhof en aan huis. Op 60-jarige leeftijd belandde Dirk in de WAO wegens lichamelijke klachten.

Het paar genoot jarenlang van vakanties met georganiseerde bootreizen langs vele landen. Dirk knutselt thuis in zijn eigen timmerwerkplaatsje menig kastje of vogelhuisje in elkaar. Ook de tuin met een grote broeikas achter hun huis aan de Langestraat geeft veel voldoening. Nadat Rika in de lappenmand terecht was gekomen, was haar enige hobby eigenlijk puzzelen. Dirk werd meer en meer huisman en nam veel werkzaamheden, zoals koken, van Rika over.

Vanwege corona konden de festiviteiten rond het huwelijksfeest niet doorgaan, maar Rika en Dirk hopen dit later in te halen.